Autostrada Sebeş – Turda face o avere. Cum a ajuns să coste dublu faţă de estimarea iniţială, până la 15 milioane pe kilometru

Construcţia autostrăzii Sebeş-Turda va costa aproape dublu faţă de suma estimată inițial de conducerea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Într-o primă fază, construcţia obiectivului a fost scoasă la licitaţie în iulie, la un cost de aproximativ opt milioane de euro pe kilometru.

Guvernul României este gata să investească 4,6 miliarde de lei, adică peste un milliard de euro, în construcţia unei autostrăzi de doar 74 de kilometri. Banii vor proveni din fondul de coeziune şi de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, pentru Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine. Este vorba de Autostrada Sebeş – Turda, care trebuia iniţial să coste aproape 2,5 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 554 de milioane de euro. La acest preţ, un kilometru ajungea la aproape opt milioane de euro. De altfel, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a scos la licitaţie construcţia autostrăzii Sebeş – Turda în luna iulie, însă la finele săptămânii trecute, guvernul a adoptat o hotărâre de modificare a unei alte hotărâri din 2008, pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai drumului expres Sebeş – Turda.
Potrivit noilor date oferite de guvern, costurile ajung aproape să se dubleze. ”Valoarea totală a investiţiei este de 4,6 miliarde de lei, finanţarea efectuându-se din fondul de coeziune şi de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, pentru Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine”, se specifică în informaţia de presă transmisă de guvern. La un preţ de 4,6 miliarde de lei (aproximativ un miliard de euro), un kilometru va costa 15 milioane de euro, adică aproape dublu faţă de estimările iniţiale.

Conform informaţiilor publicate de Ziarul Financiar, contractul autostrăzii Sebeş-Turda va fi atribuit constructorilor care vor prezenta oferta cu cel mai scăzut preţ, iar durata de construcţie este de 22 de luni – 4 luni pentru proiectare, respectiv 18 luni pentru execuţia lucrărilor. Astfel, dacă până la sfârşitul acestui an va fi desemnat un câştigător, autostrada ar trebui să fie finalizată până la finele anului 2015.

Related posts

Leave a Comment