Autostrada Comarnic-Braşov va costa 4,8 miliarde de euro

Autostrada Comarnic-Braşov va scurta considerabil drumul spre munte, dar va lungi lista de cheltuieli a Guvernului. Pentru un singur kilometru de autostradă, statul va scoate din buzunar 21,8 milioane de euro…Numai ca să-l construiască.Proiectarea, şantierul, toate lucrările necesare pentru urmatorii 30 de ani vor creşte de aproape patru ori nota de plată a statului român. În final Guvernul va plăti 4,8 miliarde de euro pentru cei 55 de kilometri.
Cele 4,8 miliarde de euro includ construcţia autostrăzii, dar şi proiectarea, lucrări de întreţinere, şi dobânzile la pentru împrumuturile contractate.
Tronsonul de autostradă Comarnic-Braşov va avea 55 de kilometri, dintre care 30 numai de tuneluri, dar şi 16 poduri şi viaducte.
Preţul, spune Ministerul Transporturilor, este unul rezonabil dacă ţinem cont de complexitatea proiectului şi de câţi bani au plătit alte state pentru lucrări similare.
În Franţa, de exemplu, preţul unui kilometru construit pe autostrada A41, cu un singur tunel şi 4 viaducte este 46,35 milioane euro.
În Anglia, preţul unui kilometru construit pe autostrada M6 este 32,4 milioane euro, iar în Slovacia preţul ajunge chiar la 73,17 milioane euro pentru un singur kilometru.

Related posts

Leave a Comment