Aurelia Cristea: “Tinerii își cer dreptul la sănătate, prin adoptarea legii privind interzicerea fumatului în spațiile publice închise”

Tinerii își cer „dreptul la sănătate”, un drept constituțional, pe care nu avem voie să îl ignorăm: Propunerea de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun trebuie adoptată, fiind în interesul sănătății tututor românilor! Aceasta este principala concluzie a dezbaterii publice “Interzicerea fumatului în spațiile publice închise – prioritate pentru sănătatea publică din România”, desfășurată, ieri, la Palatul Parlamentului, inițiată și organizată de societatea civilă, prin Forumul Tinerilor din România și Coaliția România Respiră, formată din peste 250 de ONG-uri.

de Horia Nasra
Un semnal important de alarmă a fost tras de Angela Filote, șeful Reprezentanței Comisiei Europene: România este printre ultimele țări din Uniunea Europeană care refuză să aplice recomandările comunitare referitoare la combaterea efectelor fumatului. “Urmărim cu mare atenție dezbaterile pe această lege și sper ca, până la sfârșitul anului, România să fie printre statele UE care aplică recomandările și să nu mai facă parte din acel grup rușinos care nu le aplică”.„Sper ca 31 mai, declarată de către Organizatia Mondiala a Sanatatii drept Ziua Mondială Fără Tutun, să o putem sărbători cu o astfel de lege aprobată în România. Sunt convinsă că grija pentru sănătatea generațiilor tinere va „triumfa”, mai ales că, după cum s-a văzut la această dezbatere, avem sprijinul organismelor internaționale, a unor importante societăți medicale (Cardiologie, Pneumologie, Fundația Română a Inimii, a majorității categorilor socio-profesionale, dar și sprijin guvernamental. Pentru acest demers și-au manifestat până acum susținerea ministerele Sănătății, Tineretului și Sportului, Educației”, a declarat deputatul Aurelia Cristea, preşedintele PSD Cluj-Napoca.

Recomandarea Consiliului European din 30 Noiembrie 2009 face apel la Statele Membre ale Uniunii Europene să creeze medii fără fum de tutun până în noiembrie 2012, cu accent pe locurile de muncă închise, spațiile publice închise, mijloace de transport în comun și cu accent deosebit pe toate măsurile care sunt menite să protejeze copiii și adolescenții pe tot lanțul de potențial acces la produse din tutun, de la comercializare la expunere. Aceste recomandări sunt în conformitate și cu prevederile Convenției Cadru privind Controlul Tutunului, semnată în anul 2003, ca reacţie a comunităţii internaţionale la problemele cauzate de fumat.
Pe de altă parte, aplicarea legislației în domeniu este susținută de majoritatea românilor, așa cum relevă ultimele studii. “Interzicerea fumatului în spaţiile publice este susţinută de 84% dintre respondenţi, care se declară, la nivel general, total sau parţial de acord cu această măsură”, dezvăluie un studiu realizat de Centrul de Marketing şi Prognoză Socială, la solicitarea Asociaţiei React.

„Sunt absolut convinsă că rațiunea privind grija pentru sănătate și responsabilitatea pe care o avem față de generațiile tinere va prima și colegii mei deputați vor fi sensibili la solicitările propriilor copii”, a declarat deputatul Aurelia Cristea, președintele PSD Cluj-Napoca.

Amendamentele de modificare a Legii nr. 349/2002, care urmează să fie dezbătute în Comisia de Sănătate beneficiază deja și de sprijinul a 107 parlamentari. Camera Deputaților e for decizional.
Informații de background:
România, paradis al consumului de tutun, iad pentru nefumători
România este, în prezent, țara europeană cu cei mai mulți nefumători expuși frecvent la fumul de țigară. “România a devenit un adevărat ”paradis” al consumului de tutun. Iar acest lucru se asociază cu boli grave: principalele cauze de deces din România sunt reprezentate de boli cauzate sau agravate de fumat: bolile cardiovasculare (60% dintre decesele anuale, faţă de 48% media Comunităţii Europene), cancerul (la bărbaţi, cel mai frecvent cancer este cel pulmonar, iar la femei acest tip de cancer este în continuă creştere) şi bolile respiratorii cronice (fumatul este responsabil de peste 80% din cazurile de bronhopneumopatie obstructivă cronică)”, a spus, ieri, în cadriul dezbaterii, dr. Magdalena Ciobanu, expert al Ministerului Sănătății pe lângă Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății pentru Controlul Tutunului.

Alături de impactul asupra sănătății, nu este de ignorat nici impactul bugetar al consecințelor fumatului. „Se vor economisi cheltuielile indirecte care sunt legate de zilele de incapacitate temporară de muncă, de absenteismul la serviciu al fumătorilor, prin diferite afecțiuni pe care le „câștigă”, prin pensionarea precoce pe care o suferă fiecare individ fumător în momentul în care acumulează o serie de boli legate de fumat. Jumătate dintre fumători dispar după vârsta de 45 de ani datorită bolilor induse de fumat. Problema e că nici fumătorul pasiv nu scapă, suferă involuntar, iar legea existentă nu îl protejează, este învechită”, a explicat președintele Societății Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălțan.

Argumentele, studiile, documentele prezentate de toți participanții la dezbatere în sprijinul inițiativei de interzicere a fumatului în spațiile publice, le puteți consulta, în întregime, aici.

Deputații ar putea vota legea până pe 31 mai, Ziua Mondială Fără Tutun
Forumul Tinerilor din România a cerut Camerei Deputaților să voteze proiectul de modificare a legii 349/2002 privind efectele negative ale consumului de tutun, astfel încât fumatul să fie interzis în toate spațiile publice închise, la locul de muncă, în parcuri, pe plaje, în restaurante și cafenele, precum și în locurile de joacă pentru copii și spațiile în care se practică sportul. Aceste prevederi sunt conținute în amendamentele la Legea 349/2002 depuse de deputatul PSD Aurelia Cristea, care a promis că va face tot posibilul pentru a le promova până la sfârșitul lunii viitoare.

Personalitățile care susțin lupta antifumat
La dezbaterea de ieri au fost prezenți sau au contribuit medici, experți în domeniul sănătății, specialiști în drept, economie, psihoterapie, mediu, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, de protecție a drepturilor copilului și a mamei, ai autorităților și mediului politic, deopotrivă cu activiști din societatea civilă. Printre aceștia: Dr. Magdalena Ciobanu, expert al Ministerului Sănătatii Publice pentru controlul tutunului la Comisia Europeană OMS, Prof. Dr. Florin Mihălțan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Dr. Gabriel Tatu- Chițoiu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, Prof. Dr. Dan Gaiță, președintele Forumului Național de Prevenție, Conf. Dr. Ioan Mircea Coman– Fundația Română a Inimii, Corneliu Radu Loghin, directorul European Network for Smoking and Tobacco Prevention, Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România și Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, domnele deputat Cristina Nichita și Tamara Ciofu, Diana Vasiliu– psihoterapeut licențiat, Valentin Mircea– avocat, Ramona Brad – Clear Point Public Affairs, Anca Ștefan– Asociația React, Ana Maiță, președintele Asociaţiei Mame pentru Mame, Iulia Niculae- Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România, Ioana Tomuș –Asociația Tineri Uniți, Aureliana Popa– Forumul Tinerilor din România. Moderatorii evenimentului au fost jurnalistul Vlad Mixich şi activistul de mediu Marius Vintilă. Inițiativa este susținuta și de vedete, precum: Andreea Esca, Vlad Petreanu, Florin Piersic Jr., Tudor Giurgiu, chef Adrian Hădean, Wilmark, Alex Găvan.

Related posts

Leave a Comment