Compania japoneză Ispace a dezvăluit vineri că o navă spațială și-a pierdut controlul probabil cu 3 mile înainte de a se izbi de suprafața lunii, după o încercare istorică de a ateriza pe Lună. Problema s-a datorat probabil unei erori de software și a unei măsurări incorecte a altitudinii navei în timp ce încerca să aterizeze, a spus compania.
Dacă ar fi aterizat cu succes pe Lună la sfârștitul lunii aprilie, nava spațială Hakuto-R, care transporta și un vehicul, ar fi devenit prima navă dezvoltată de o companie privată, care să efectueaze o aterizare controlată.
La scurt timp după ora estimată de aterizare a lui Hakuto-R, controalele de zbor au dezvăluit că nava nu a stabilit contactul, fapt ce a determinat echipa să presupună că nava spațială a fost pierdută. Soarta navei a fost confirmată săptămâna trecută, când NASA a anunțat că Lunar Reconnaissance Orbiter a capturat 10 imagini ale locului de aterizare al lui Hakuto-R și a găsit ceea ce par a fi cel puțin patru bucăți din restul navei de la aterizarea accidentală.

În timpul unei conferințe de presă ținute vineri, Takeshi Hakamada, directorul general Ispace, a reiterat că nava spațială a fost capabilă să transmită date până la încercarea eșuată de aterizare, iar compania a primit date valoroase pentru a-și ajusta designul navei pentru o altă încercare.
Vehiculul utilizat în misiune
Rashid Rover, vehiculul transportat de nava Hakuto-R, a fost dezvoltat de Mohammed bin Rashid Space Centre din Dubai. Vehiculul a fost echipat cu două camere de înaltă rezoluție, o cameră microscopică pentru captarea detaliilor mici și o cameră termică, era dotat și cu o sondă concepută pentru a studia plasma Lunii.
Vehiculul Rashid a fost proiectat pentru a studia suprafața lunară și felul în care diferitele suprafețe interacționează cu particulele lunare, misiunea sa a fost explorarea craterului Atlas din nordul Lunii timp de 14 zile, potrivit Agenției Spațiale Europene, care a ajutat la proiectarea roților roverului.
Până acum doar trei țări au reușit să efectueze aterizări controlate pe Lună: SUA, fosta Uniunea Sovietică și China. Ispace este una dintre numeroasele companii care au participat la concursul Google Lunar XPrize, cu o recompensă de 20 de milioane de dolari firmei care ar putea pune un vehicul robot pe Lună pentru a călători câteva mii de metri și a transmite înapoi datele pe pământ.
Din planurile viitoare ale companiei japoneze Ispace face parte și o misiune pentru preluarea mostrelor de sol cu ajutorul programului Artemis al Nasa, care intenționează să folosească aterizatoare lunare comerciale pentru a explora suprafața Lunii.
CITEȘTE ȘI:
NASA a lansat cu succes racheta Artemis către Lună
Patru astronauţi vor zbura din nou spre Lună după o pauză de 50 de ani – Află cine sunt