Apusenii, surprinși în picturile copiilor din Mărișel

„Culorile Apusenilor” este o inedită expoziție de pictură, realizată de copiii din Mărișel, pe care Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Cluj, o propune publicului clujean, în perioada 15 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022. 

Manifestarea este organizată în parteneriat cu Școala Gimnazială „Pelaghia Roșu” și Consiliul Local Mărișel și este găzduită în holul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, partener în realizarea proiectului.

Farmecul satului Mărișel și a împrejurimilor sale este surprins în tablouri pe pânză de mari dimensiuni, într-o explozie de culoare atât de caracteristică copiilor, lucrările fiind rezultatul mai multor ediții ale Taberei de vară de pictură de la Mărișel, desfășurată sub același nume „Culorile Apusenilor”. Inițiatoarea, coordonatoarea și sufletul acestei tabere este apreciata pictoriță prof. Monica Vaupré Damian, care a ajutat elevi ai Școlii Gimnaziale „Pelaghia Roșu” din localitate să descopere atât tainele picturii, dar și să vadă cu alți ochi locurile minunate în care trăiesc.

Expun elevi cu vârste cuprinse între 7-14 ani: Magda Maria Mariș, Sorin Matiș, Daniel Mariș, Nicoleta Crișan, Răzvan Florin Rus, Patricia Matiș, Andreea Mariș, Denisa Ghic, Isabela Purcel, Adelina Maria Morar, Raluca Narcisa Mariș, Sorina Patricia Matiș, Matei Vâtcă, Ovidiu Rus, Antonio Sabou, Cătălin Bâlc, Elisa Vâtcă, Cristian Andrei Bâlc și Alexandru Bâlc, coordonator prof. Monica Vaupré Damian.

Aprecierea de care se bucură acest proiect a purtat expoziția atât în țară cât și în străinătate, în cadrul unor proiecte europene destinate copiilor. Astfel, în anul 2013, elevii din Mărișel au reprezentat România în proiectul internațional „Hai, spune-mi o poveste!”, ce a constat într-o expoziție itinerantă în Europa, în care copii au povestit, prin pictură, despre satul lor și tradițiile acestuia. Apoi, în 2017, copiii mărișeni au participat într-un alt proiect internațional, alături de tineri din Franța și Senegal.

Invitația adresată elevilor din Mărișel de a expune la Cluj-Napoca se înscrie în linia programelor educative desfășurate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în eforturile instituției de a susține apropierea acestor copii față de cultura tradițională, de moștenirea primită de la bunici.

Related posts

Leave a Comment