Primăria Cluj-Napoca va acoperi, din resurse proprii, subvenționarea energiei termice, după ce Guvernul a anunțat că bugetul central nu va mai plăti aceste subvenții. La Cluj-Napoca, valoarea subvenției guvernamentale reprezenta 18 la sută din prețul total al gigacaloriei, unitatea de măsură folosită de sistemul de termoficare.În prezent, clujenii plătesc 165 de lei pentru gigacalorie, deși prețul de producție este de 354 de lei. Diferența dintre prețul de producție și prețul de piață este acoperită prin subvenții. În plus față de aceste subvenții, clujenii cu venituri mici primesc ajutoare financiare pentru plata facturilor.
În total, autoritățile locale au alocat suma de 58 de milioane de lei pentru subvenționarea termoficării. Primarul PDL Sorin Apostu a declarat că, încă de la începutul anului, a inclus subvenționarea energiei termice în exclusivitate de la bugetul local, deoarece știa de acum patru ani că Uniunea Europeană nu va mai permite Guvernului să finanțeze subvenționarea energiei termice. În acest context, primarul a declarat că nu va exista o rectificare bugetară locală, deoarece banii vor ajunge fără probleme.
De asemenea, Sorin Apostu a oferit detalii legate de modul în care administrația locală își va permite să își asume costul subvenționării. El a declarat că un element-cheie este faptul că administrația locală a negociat un preț mai mic pentru gazul metan. Iar de la 1 ianuarie, prin noi negocieri, primarul din Cluj speră să obțină o reducere suplimentară a costului gazului.
Un alt element este introducerea unui sistem informatic de verificare a cererilor pentru ajutoarele financiare plătite clujenilor cu venituri mici. Ca urmare a acestei verificări automate, numărul beneficiarilor a ajuns la circa 3.400 de familii, de la peste 10.000 de familii care primeau acești bani înainte. Banii economisiți vor putea fi reorientați către subvenție.
De asemenea, Regia Autonomă de Termoficare a investit într-o instalație de cogenerare, care produce deopotrivă energie termică și energie electrică. Primăria are venituri de 4,3 milioane de lei anual din vânzarea energiei electrice în sistemul național. De asemenea, vor fi realizate economii importante prin faptul că multe blocuri din Cluj-Napoca au fost reabilitate termic, deci va fi nevoie de o cantitate mai mică de energie termică pentru încălzirea lor. La fel, au fost izolate termic sistemele de transport ale agentului termic, astfel că au fost reduse semnificativ pierderile.
Pe de altă parte, Guvernul a mărit plafonul până la care trebuie să se încadreze veniturile persoanelor care primesc ajutoare mai mulți clujeni vor putea primi, din acest an, astfel de ajutoare, așa că, în final, vor plăti mai puțin. Primarul Sorin Apostu estimează că circa 4.000 de familii vor beneficia de astfel de ajutoare.