Apel al Monicai Macovei catre procurorii independenti

Fostul ministru al Justiţiei, europarlamentarul Monica Macovei, a lansat un apel către procurorii independenţi să se înscrie la concursul pentru şefia DNA. Apelul ei vine după ce preşedintele României, Klaus Iohannis, a respins propunerea formulată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pentru postul de şef al DNA.

”Respingerea propunerii lui Toader pentru şefia DNA este un gest firesc, după ce dna Adina Florea a declarat că “nu a fost niciodată un procuror independent”, primind şi aviz negativ de la CSM.

 

Un procuror care nu este şi nu consideră că trebuie să fie independent nu poate conduce DNA, care anchetează politicieni, în mod independent şi imparţial, oricine ar fi ei. În activitatea de anchetă, procurorii nu trebuie să răspundă la solicitările ministrului Justiţiei.

Toader va trebui să organizeze un nou concurs pentru funcţia de procuror şef DNA. Toader nu va putea alege o marionetă la şefia DNA dacă procurorii anticorupţie care au demonstrat că pot face anchete imparţiale, că pot rezista presiunilor şi că pot fi independenţi se înscriu la concurs. Şi eu îi încurajez să facă asta. Numai aşa poate fi zădărnicit planul PSD&ALDE de a îngenunchia cu totul justiţia.

 

De la propunerea dnei Florea la şefia DNA, respinsă astăzi de preşedintele Iohannis, au apărut raportul Comisiei de la Veneţia, raportul MCV şi rezoluţia privind statul de drept în România. În toate documentele, accentul este pus pe independenţa justiţiei. PSD&ALDE au jucat soarta ţării, ca să-şi urmărească interesele lor. Chiar şi circul remanierii din aceste zile arată că PSD&ALDE nu propun miniştri pe criteriul competenţei, ci doar al supunerii şi loialităţii faţă de liderul suprem Dragnea.

 

Tocmai de aceea, justiţia şi anticorupţia trebuie să nu accepte influenţa politicienilor bolnavi de putere şi care vor să scape de dosare şi condamnări. În acest moment, numai procurorii şi judecătorii imparţiali şi independenţi pot zădărnici planul PSD&ALDE”, a afirmat Monica Macovei, într-un comunicat de presă.

Related posts

Leave a Comment