ANALIZA. Tot mai multi germani se stabilesc în Cluj

În ultima perioadă, tot mai mulţi germani se stabilesc la Cluj. Unii dintre ei sunt saşi sau descendenţii unor saşi care au emigrat în Germania sau Austria şi care se întorc în Transilvania, regiune pe care ai o consideră ”heimat”, adică patrie. În alte cazuri, este vorba de germani care au trăit toată viaţa lor în Occident şi care vin în Transilvania pentru a căuta o viaţă mai liniştită. În fine, există şi germani care au venit pentru afaceri. În nordul Transilvaniei, există câteva mii de persoane care au revenit sau care plănuiesc să revină din Germania, Austria şi Elveţia.

În ultimii ani, comunitatea germană din Transilvania de Nord s-a consolidat prin revenirea sau prin venirea unor oameni care au trăit până acum în Europa Occidentală. Clubul oamenilor de afaceri germani din Transilvania de Nord este cea mai mare şi cea mai puternică asociaţie economică din regiune formată după criterii lingvistice. De asemenea, la Cluj există un învăţământ în limba germană care are tradiţie şi calitate, de la nivelul grădiniţelor până la cel al celor două univeristăţi care au linii de studiu în această limbă. Astfel, stabilirea la Cluj a fost uşoară, spune Angelika Weinhoffer, care a renunţat la o carieră de tip corporatist în Germania pentru a-şi deschide un han în satul Gheorgheni, de lângă Cluj. ”Am visat întotdeauna la o astfel de proprietate, de unde, din vârful unui deal, să vedem împrejurimile. Nu mi-am dorit o afacere mare, ci ceva din care putem să trăim”, a spus Angelika Weinhoffer.

 

Alţi germani sunt saşi care au revenit în Transilvania. Aşa este Wilhelm Dietrich, care a fondat primul zoopark din judeţul Cluj, la Sălicea, în urmă cu câţiva ani. ”Voiam să construiesc o pensiune, în forma unei mori de vânt. Însă Ordinul Arhitecţilor nu mi-a aprobat proiectul pe motiv că nu corespunde arhitecturii din zonă. Dar atunci când am vrut să construiesc eu, aici nu era nimic, decât pădure. Aşa că am început cu acest parc pentru mângâiat animale”, a spus Wilhelm Dietrich.

 

De asemenea, există mulţi germani care au venit în Cluj cu afaceri şi care se gândesc să se stabilească definitiv în Transilvania.

Related posts

Leave a Comment