Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova merg în turul al II-lea. Câ?i moldoveni au votat la Cluj

Numele viitorului preşedinte al Republicii Moldova va fi decis în turul al II-lea al alegerilor. Candidatul pro-rus Igor Dodon, care era creditat cu şanse mari de a obţine mandatul prezidenţial în primul tur de scrutin nu a reuşit să obţină voturile necesare, în timp ce candidatul pro-român Maia Sandu a crescut spectaculos în ultimele săptămâni de campanie, după ce mai mulţi candidaţi s-au retras în favoarea ei.

După procesarea a 99,33 dintre procesele verbale încheiate de secţiile de votare, Igor Dodon a obţinut 48,26 la sută din voturi, deşi el era creditat cu 55 la sută din sufragii. Maia Sandu a obţinut 38,42 la sută din voturi, deşi primele sondaje de opinie arătau că va obţine doar aproximativ 30 la sută din voturi. În acest context, analiştii politici de la Chişinău spun că miza celui de-al doilea tur de scrutin va fi una geopolitică, pentru că alegătorii vor decide între orientarea spre Est şi cea spre Vest.

 

Mai mult de 1.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova şi-au exercitat dreptul de vot la Cluj. Secţia de votare este amenajată în Casa de Cultură a Studenţilor, iar basarabenii care s-au prezentat la urne au dorit să participle la alegerea preşedintelui Republicii Moldova. În procesul electoral nu au fost nici un fel de incidente, spune preşedintele secţiei de votare, Simion Botnari.

 

 

 

Related posts

Leave a Comment