Agricultorii clujeni solicită bani europeni

Dacă au văzut că statul nu le oferă nici un ajutor să facă agricultură, micii fermieri clujeni au găsit soluţia: banii europeni. Dacă în 2009 doar 100 de ţărani au apelat la un astfel de program, anul acesta, Direcţia Agricolă Cluj a înregistrat deja 300 de solicitări doar pe măsura 141, de dezvoltare a fermelor de semi-subsistenţă.De la dispariţia ajutoarelor de stat, agricultura a devenit o activitatea unde profitul este tot mai greu de obţinut. Aşa că programul pentru fermele de semi-subzistenţă vine la ţanc.
Cine are 3, 4 hectare de teren, câteva vaci, 50 de găini şi culturi de legume destinate comercializării este considerat eligibil. Banii se acordă după principiul “primul venit, primul servit”.
Acesarea fondurilor europene au putea să ducă la resuscitarea agriculturii. Numarul celor care au apelat la un astfel de program, aproape s-a triplat.
România are la dispoziţie 75 de milioane de euro pe măsura 1.4.1., “Sprijinirea fermelor de semi-subzistenţă”. La Cluj se află în lucru peste 300 de dosare pentru acest ajutor.
Cererile pot fi depuse până în 14 mai. Anul trecut, agricultorii clujeni au primit finanţări de circa 700.000 de lei.

Related posts

Leave a Comment