RFI: Proiectul de lege privind tele-munca (munca la distanţă) a fost aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri un proiect de lege referitor la reglementarea activităţii de tele-muncă (munca la distanţă), folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, o transpunere a conceptului de “teleworking” prevăzut în majoritatea statelor europene, trasnmite Agerpres.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că se va introduce un nou contract de muncă denumită tele-munca. Lia Vasilescu a precizat că acest tip de  desfăşurare este foarte apreciat, în special în ţările foarte dezvoltate şi cel mai mult în Japonia. Acest tip de contract permite angajatului să lucreze dintr-un spaţiu pe care şi-l alege singur sau chiar de acasă, cu ajutorul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, potrivit RFI România.

 

În context ministrul muncii a declarat că acest tip de contracl este avantajos pentru ambele părţi. Pentru angajator se reduc costurile administrative legate de chirie, utilităţi, carburanţii şi parcul auto, iar angajatul reduce costul de deplasare la serviciu şi îşi îmbunătăţeşte echilibrul între viaţa personală şi professional. Potrivit proiectului de lege, o activitate care ar putea fi efectuată în cadrul locului de muncă organizat de angajator va putea fi desfăşurată de către salariat şi la distanţă de această locaţie, în mod regulat şi voluntar, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, informează Executivul.

Desfăşurarea activităţii în regim de tele-muncă de către salariat va avea loc cel puţin o zi pe lună şi se poate extinde pe toată perioada de lucru.

 

Salariatul îşi poate exprima acordul cu această formă de organizare a muncii prin semnarea contractului individual de muncă sau a unui act adiţional, după caz.

 

Read more HERE

Related posts

Leave a Comment