Află ce poți face în cazul în care ai făcut un accident rutier, iar vinovatul are asigurare RCA la Euroins

Una dintre temerile care planează printre șoferii din România în acest moment este ce se întâmplă dacă le este lovită mașina de un șofer care are asigurare RCA la Euroins. ASF a retras joi seara autorizația de funcționare a companiei Euroins. În prezent, există un ghid ASF legat de ce pot face asigurații Euroins.

Totodată, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a explicat ce pot face asigurații care doresc denunțarea polițelor încheiat la compania în insolvență.

Ce fac dacă am un accident rutier și vinovatul are asigurare RCA la Euroins?

1) Șoferii care sunt implicați într-un accident rutier provocat de un asigurat Euroins trebuie să încheie o constatare amiabilă sau să se adreseze poliției. Pentru constatarea amiabilă poate fi folosită și aplicația Amiabila. În cazul în care în accident au fost implicate mai mult de două mașini, înțelegerea amiabilă nu mai poate fi încheiată și șoferii trebuie să se adreseze poliției.

2) Completați cererea de deschidere a dosarului de daună conform modelului FGA și o transmiteți FGA. Fondul vă va comunica când și unde veți face constatarea daunei.

3) FGA deschide dosarul de daună, analizează și instrumentează acest dosar.

4) FGA eliberează documentul necesar introducerii în reparație a vehiculului, inclusiv în cazul în care se constată daună totală și vehiculul nu se poate repara.

5) FGA comunică în scris părții prejudiciate documentele care trebuie depuse pentru soluționarea pretențiilor de despăgubire.

6) Completați declarația privind evenimentul conform cererii tip pusă la dispoziție de FGA și o transmiteți FGA, pentru avizul comisiei FGA.

7) Conform prevederilor legale și în ordinea soluționărilor FGA, suma care reprezintă despăgubirea va fi pe lista creditorilor de asigurare.

8) În termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare și constatare a indiciilor de insolvență a societății Euroins S.A., și după parcurgerea de creditorul de asigurări a procedurii administrative de plată, FGA poate începe efectuarea de plăți din disponibilitățile sale pentru sumele cuvenite creditorilor de asigurări ai societății Euroins S.A.

9) Plata se efectuează în ordinea din lista creditorilor de asigurări publicată de FGA și în contul menționat în cerere de creditorul în drept, sau prin poştă (dacă sunt sub valoarea de 5.000 de lei).

Related posts

Leave a Comment