A murit PS Louis Vasile Puşcaş, episcopul românilor americani

Episcopul greco-catolic al românilor americani, PS Louis Vasile Puşcaş, a murit ieri şi va fi înmormântat în SUA miercuri dimineaţă. El este cel care a condus prima episcopie greco-catolică românească a Diasporei. PS Loius Vasile Puşcaş provine dintr-o familie de emigranţi români, din oraşul Aurora, întemeiat de români în SUA.Louis Vasile Puşcaş s-a născut la 13 septembrie 1915 pe pământ american, din părinţi români imigranţi, în oraşul Aurora (Illinois, SUA) din Dieceza de Rockford. După absolvirea Şcolii Elementare St. Michael din Aurora (Illinois), s-a înscris la Seminarul Preparatoriu Quigley, Seminarul Minor al Arhiepiscopiei din Chicago. Primii doi ani de studii ai săi i-a absolvit la Seminarul Greco-Catolic al Eparhiei de Oradea, pentru a-şi exersa limba română. Următorii doi ani de studiu i-a urmat la Colegiul De Propaganda Fide din Roma. În timp ce se afla la Roma, a fost stat la Seminarului Greco-Catolic Românesc “Pio Romeno”.
Din cauza începerii celui de-al doilea război mondial, a fost nevoit să părăsească Europa şi să îşi încheie studiile în SUA. Puşcaş s-a înscris la Seminarul Major Benedictin “St. Procopius” din Lisle (Illinois), pentru a termina ultimii doi ani de şcoală. A fost hirotonit ca preot catolic de rit bizantin la 14 mai 1942 în oraşul Pittsburgh (Pennsylvania), de către PS Basil Takach, Episcop al Episcopiei Greco-Catolice Rutene din America. Fiind încardinat în Episcopia Romano-Catolică din Erie (Pennsylvania) pentru a sluji ca preot pentru parohiile greco-catolice româneşti, pr. Puşcaş a fost numit ca preot al parohiei St. John din Farrell (Pennsylvania) şi ca administrator (paroh) al Bisericii St. George din Erie (Pennsylvania). La 1 februarie 1965 a fost numit ca preot-paroh la parohiei greco-catolice româneşti St. George din Aurora (Illinois).
La 4 decembrie 1982 Papa Ioan Paul al II-lea a scos toate cele 17 parohii româneşti catolice de rit bizantin (române unite cu Roma) de sub jurisdicţia ierarhiei romano-catolice americane şi a constituit un Exarhat Apostolic, dependent direct de Congregaţie pentru Bisericile Răsăritene, şi l-a numit ca primul Exarh pe părintele Louis Vasile Puşcaş, cu titlul de Episcop titular de Leuce. La 26 iunie 1983, părintele Puşcaş a fost hirotonit Episcop titular de Leuce de către Arhiepiscopul greco-catolic român Traian Crişan, secretar al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor din Curia Romană, asistat de către PS Emil John Mihalik, Episcop greco-catolic de Parma (Ohio) şi de PS Michael Joseph Dudick, Episcop greco-catolic rutean de Passaic (New Jersey). Episcopul Puşcaş a fost instalat ca primul Exarh al Exarhatului Apostolic Românesc de Rit Bizantin din America la 28 august 1983 în Biserica St. George din Canton (Ohio), de către Arhiepiscopul Pio Laghi, Pro-Nunţiu Apostolic în Statele Unite ale Americii.
La 26 martie 1987, Papa Ioan Paul al II-lea a ridicat Exarhatul Apostolic la rangul de Episcopie, luând astfel naştere Eparhia română-catolică de rit bizantin Sf. martir George având reşedinţa la Canton (Ohio) şi cu Catedrala “Sf. mucenic Gheorghe”, iar Mons. Louis Vasile Puşcaş a fost numit Episcop titular al Eparhiei nou înfiinţate. Episcopul Puşcaş s-a retras din funcţia de episcop al Episcopiei Greco-Catolice Române St. George din Canton (Ohio) la 15 iulie 1993, devenind Episcop emerit. A trecut la Domnul sâmbătă dimineaţa, 3 octombrie.

Related posts

Leave a Comment