Epave descoperite în Marea Mediterană cu ajutorul submarinelor dronă

O echipă internațională de oameni de știință a descoperit trei epave în timpul unei expediții subacvatice anul trecut în Marea Mediterană. Expediția a colectat imagini de înaltă rezoluție cu 3 epave ale unor nave, descoperite inițial de oceanograful Robbert Ballard și arheologul Anna Marguerite McCann între anii 1980-2000.

Echipa cercetătorilor a fost compusă din oameni de știință din Algeria, Egipt, Croația, Italia, Spania, Maroc, Tunisia, Franța la bordul ambarcațiunii de cercetare Alfred Merlin, iar călătoria a durat 14 zile. Folosind vehicule subacvatice operate de la distanță, oamenii de știință au explorat Recifurile Skerki din Tunisia și Canalul Sicilian al Italiei.

Scufundările au fost făcute cu ajutorul submarinelor dronă

CNN relatează, că echipa a folosit echipamentele subacvatice de cartografiere și imagistică ale navei de cercetare pentru a cataloga cu sonarul navele. Vehiculele submarine s-au scufundat la adâncimi inaccesibile oamenilor pentru a colecta imagini și clipuri video cu epavele și artefactele lor, unul din ele atingând adâncimea de 900 metri.

Situată de-a lungul unei rute intens circulate în Marea Mediterană, Recifurile Skerki din strâmtoarea Sicilia este una din cele mai periculoase zone maritime, cu ape nu foarte adânci, populate de un fund marin extrem de stâncos, câteodată la doar 1 m sub adâncimea apei.

Caracteristicile periculoase ale recifurilor Skerki au provocat naufragii pe o perioadă de 3000 de ani, scufundând nave comerciale antice, precum și nave din perioada celui de-al doilea război mondial. Zona prezenta un deosebit interes pentru cercetători, deoarece traseul făcea legătura între mai multe culturi care traversau Marea Mediterană.

O epava a fost prima dată descoperită inițial la 411 metri adâncime, fiind surprinsă în imagini de sonar, cercetătorii au avut în plan să se întoarcă anul viitor cu alt echipament profesional pentru a captura imagini ale epavei.

Un submarin teleghidat, numit Hilarion, a coborât prin cea mai periculoasă zonă a recifurilor pentru a efectua un studiu mai detaliat al fundului mării, apoi a descoperit că pe partea de jos a platformei continentale tunisiene se aflau trei nave, necunoscute anterior cercetătorilor.

Cele trei nave descoperite

Două dintre epave au fost probabil de la sfârșitul secolului al XIX-lea sau începutul secolului XX, inclusiv o „epavă metalică mare motorizată” fără urme de încărcătură, a doua fiind din lemn, probabil o navă de pescuit.

Cea de-a treia navă naufragiată găsită, a fost probabil o navă romană comercială care a navigat între secolele I î.e.n.- II e.n. Submarinul dronă a reperat artefacte ce păreau a fi amfore sau borcane înalte, cu două mânere și gât îngust, folosite atât de greci, cât și de romani pentru a depozita vinul.

„Vom scrie o nouă pagină în istoria comerțului”, a spus Barbara Davidde, arheolog subacvatic și director al Superintendenței naționale pentru patrimoniul cultural subacvatic din Italia. „Datorită analizei încărcăturii, putem studia relațiile dintre țările din Marea Mediterană și comerțul maritim care a conectat diferite părți ale Mediteranei.”

Epavele se aflau inițial în afara apelor teritoriale, ceea ce le făcea niște ținte ușoare de jefuit, acum zonele din jurul epavelor sunt protejate prin Convenția Unesco din anul 2001, privind protecția patrimoniului cultural subacvatic.

UNESCO s-a angajat în mod activ să sprijine misiunile arheologice subacvatice de acest tip pe tot globul. După cum știți, Mediterana cu istoria sa foarte bogată, și nenumăratele sale epave și situri arheologice oferă o etapă unică și fascinantă pentru astfel de expediții. Și sper că vor mai fi multe altele în viitor care ne vor aduce împreună.” a spus Lazare Eloundou Assomo, directorul Centrului Patrimoniului Mondial UNESCO.

CITEȘTE ȘI:

Expediția arctică eșuată a lui John Franklin

Fosile ale unor crocodili preistorici, descoperite de cercetătorii UBB

Related posts

One Thought to “Epave descoperite în Marea Mediterană cu ajutorul submarinelor dronă”

Leave a Comment