Viața cardinalului Iuliu Hossu reflectă avatarurile istoriei României. Născut în 30 ianuarie 1885 în localitatea Milașul Mare, fiu al unui preot greco-catolic, Iuliu Hossu a urmat tradiția familiei sale și s-a făcut preot, ca tatăl și ca unchiul său, episcopul Vasile Hossu.
Iuliu Hossu avea două doctorate
A studiat la Roma și a obținut două doctorate: unul în filosofie, altul în teologie. A revenit în Transilvania pentru a lucra alături de unchiul său, episcopul Vasile Hossu. În timpul Primului Război Mondial, Iuliu Hossu a devenit preot militar în armata Austro-Ungariei.
În 1917, după moartea unchiului său, episcopul Vasile Hossu, împăratul Carol I al Austro-Ungariei l-a numit ierarh pe Iuliu Hossu, iar Papa Benedict al XV-lea i-a confirmat numirea ca episcop de Gherla.
Vestitorul Marii Uniri
Un an mai târziu, istoria avea să-i aducă pe românii ardeleni alături de frații lor, în România Mare. Actul Marii Uniri a fost citit asistenței de la Alba Iulia de nimeni altul decât episcopul Iuliu Hossu.
În Regatul României, episcopul Iuliu Hossu devenit senator de drept. Când Transilvania de Nord a fost ocupată de Ungaria horthystă, episcopul Iuliu Hossu a venit în ajutorul evreilor amenințați cu deportarea la Auschwitz, iar gestul său a contribuit la salvarea de la moarte a mii de oameni, după cum a spus, cu recunoștință, dr. Moshe Carmilly, rabinul-șef al Clujului.
După instalarea regimul comunist și interzicerea Bisericii Greco-Catolice, în 1948, episcopul Iuliu Hossu a fost arestat. A fost încarcerat cinci ani, apoi a fost ținut de comuniști în domiciliu obligatoriu timp de 17 ani, dintre care ultimii 14 ani în mănăstirea ortodoxă de la Căldărușani, supravegheat de Securitate.
Citește întregul articol pe RFI.ro.
Citește și alte Pagini de istorie AICI.
[…] Pagina de istorie: O jumătate de secol de la moartea cardinalului Iuliu Hossu […]