Pagina de istorie: Constantin Argetoianu, prototipul cinismului în politică

În 3 martie 1871, se năștea vlăstarul uneia dintre cele mai vechi familii boierești din Oltenia. Constantin Argetoianu s-a perindat printr-o mulțime de partide și, pentru o perioadă scurtă, a fost prim-ministru al României. A rămas în istorie pentru cinismul dovedit în politică, dar și pentru tonul tăios, uneori la limita calomniei, al memoriilor sale. Cu toate scăderile sale, Constantin Argetoianu a fost un remarcabil om de stat, scrie RFI în Pagina de istorie.

Constantin Argetoianu a venit pe lume într-o familie ilustră. Printre ascendenții săi s-au numărat și voievozi ai Țării Românești. Tatăl său era generalul Ion Argetoianu. Constantin Argetoianu a fost trimis să studieze la  Paris, unde a obținut o licență în drept și un doctorat în medicină. Întors acasă, a intrat în diplomație.

A lucrat la legațiile române din Constantinopole, Roma, Viena și Paris. În anul 1913, s-a întors acasă și a intrat în politică. A devenit membru al Partidului Conservator. Constantin Argetoianu s-a opus reformei agrare propusă de Regele Ferdinand I. În 1918, după ce România, rămasă singură pe Frontul de Est, a fost nevoită să ceară Puterilor Centrale armistițiu, generalul Alexandru Averescu a fost însărcinat cu formarea unui nou Guvern. Constantin Argetoianu a devenit ministru de Justiție în acest guvern și a condus delegația României care a negociat cu Puterile Centrale pacea de la Buftea – București.

Traseist politic

După ce a fost înlocuit de la conducerea Guvernului, generalul Alexandru Averescu a fondat o nouă formațiune politică, Liga Poporului, care s-a transformat în 1920 în Partidului Poporului. Numărul doi în partid era Constantin Argetoianu.

În cel de-al doilea Guvern Averescu, Constantin Argetoianu a deținut portofoliul Finanțelor, apoi pe cel al Internelor. Însă, în 1923, după pierderea puterii, Constantin Argetoianu a intrat în conflict cu Alexandru Averescu. A fost exclus din Partidul Poporului după ce a încercat să preia conducerea acestuia. A fost urmat de o serie de adepți, iar facțiunea sa a fuzionat în 1924 cu Partidul Naționalist-Democrat al lui Nicolae Iorga.

Citiți mai multe despre traseul politic al lui Argetoianu pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment