- Fii curajos! Un jurnalist nu poate fi parte a sistemului, de aceea trebuie să păstreze distanţa faţă de politicieni.
- Electrizează-ţi audienţa! Jurnaliştii trebuie să îşi folosească indignarea şi furia, dar este foarte important, de asemenea, să separe opiniile de fapte.
- Stabileşte agenda subiectelor! În trecut, jurnaliştii erau mai degrabă cronicari ai evenimentelor care se petreceau în comunităţile lor, însă lucrurile s-au schimbat radical.
- Ia atitudine! Mai ales jurnaliştii din presa locală trebuie să ia atitudine faă de evenimentele care au loc în comunitatea lor şi trebuie să critice atunci când este cazul.
- Nu te grăbi! Această regulă pare paradoxală în epoca care a adus relatarea în timp real, însă jurnaliştii trebuie să aibă timpul necesar pentru a reflecta la importanţa lucrurilor despre care relatează.
- Spune o poveste! Cele mai multe articole sunt informaţii pure, iar mulţi jurnalişti nu mai ştiu să pună lucrurile în context sau relateze în aşa fel încât să exprime tensiunea faptelor.
- Lasă povestea să meargă! Jurnaliştii trebuie să urmeze firul evenimentelor şi să revină cu relatări suplimentare, atunci când este cazul.
- Devino un brand! Pune-ţi fotografia în ziar şi construieşte-ţi imaginea. Unele poveşti vor fi citite datorită credibilităţii de care te bucuri.
- Ia-ţi cititorii în serios! Trebuie să fii deschis la comunicarea cu ei, indiferent dacă aceasta are loc prin telefon, pe email, pe Facebook sau în orice alt mod.
- Lucraţi împreună! Epoca în care munca jurnalistului era una de ”lup singuratic” a apus, iar multe subiecte pot fi documentate şi scrise mai bine de echipe de jurnalişti.