România, locul 13 în topul mondial al producătorilor de vin

România ocupă locul 13 în topul mondial al producătorilor de vin, arată o analiză de profil făcută de compania de servicii financiare Keys Fin. Producţia a crescut în acest an şi, potrivit analizei, ar urma ca veniturile generate de sector să le depăşească pe cele de anul trecut, potrivit RFI România.

Potrivit analizei Keys Fin, sectorul viticol din România ar urma să atingă anul acesta 723 de milioane de lei, în condiţiile în care producţia a crescut cu 37%. Totodată, pe piaţă sunt acum mai multe firme producătoare. În 2015, veniturile generate de industria vinului nu au depăşit 680 de milioane de lei. Vrancea, Bucureşti, Prahova, Constanţa şi Buzău sunt acum judeţele cu cei mai mulţi producători înregistraţi. Din acest clasament au ieşit judeţele  Iaşi, Vaslui şi Dolj.

 

Dacă în România se produc în jur de  4,8 milioane de hectolitri, cantitate ce o plasează pe locul 13 mondial, în Italia, ţara cu cel mai dezvoltat sector viticol, se produc, anul acesta, peste 48 de milioane de hectolitri. Franţa produce aproape 42 de milioane, iar Spania în jur de 38. Europenii domină aşadar clasamentul mondial al producătorilor de vin: Statele Unite şi Australia se claseză pe locurile 4, respectiv cinci.

 

La nivel global, arată analiza, producţia totală de vin a scăzut cu 5 procente anul acesta, comparativ cu 2015.

Related posts

Leave a Comment