Școala Informală de IT pregătește angajați pentru firmele clujene

În condițiile în care cererea de informaticieni pe piața clujeană este mai mare decât oferta, reprezentată de absolvenții Facultății de Matematică-Informatică sau de cei ai Facultății de Automatizări-Calculatoare, a apărut și o alternativă la cursurile universitare. Este vorba de module structurate pe mai multe luni, în cadrul Școlii Informale de IT, prin intermediul cărora absolvenții unor facultăți precum cea de Electronică sau de Fizică sunt recalificați în domeniul IT.În fiecare an, numărul angajaților clujeni din industria IT crește, în medie, cu 1.700, în condițiile în care numărul de locuri de muncă disponibile în acest domeniu la Cluj s-a menținut, în ultimii ani, la peste 3.000. Numărul tinerilor absolvenți în acest domeniu este mai mic decât cererea de forță de muncă, ce nu poate fi satisfăcută nici de tinerii care termină Informatica în alte orașe și care se mută la Cluj. Astfel că au fost organizate cursuri de tip postuniversitar, prin intermediul cărora absolvenți ai altor facultăți dobândesc competențele profesionale necesare pentru a lucra în industria IT, spune organizatorul unor asemenea cursuri, Mihai Talpoș, reprezentantul Asociației pentru Educație Informală. Cursurile costă, în funcție de complexitatea lor, între 600 și 1.000 de euro.

Tendința de creștere a locurilor de muncă din domeniul IT se va menține și în perioada următoare. Cele mai importante companii din domeniu au anunțat angajări suplimentare. O singură companie cu capital britanic, Endava, intenționează să angajeze încă 300 de informaticieni la Cluj în următorii doi ani, spune directorul ei, Valentin Metzger.

Clujul a fost declarat drept pol național de creștere în industria IT. În oraș muncesc deja peste 13.000 de informaticieni.

Related posts

Leave a Comment