Zilele Filmului Românesc la TIFF 2011Una dintre cele mai căutate secţiuni de către publicul cinefil la Festivalul Internaţional de Film Transilvania – TIFF (cea de-a zecea ediţie a festivalului va avea loc în perioada 3-12 iunie 2011 la Cluj-Napoca şi între 15 şi 19 iunie, la Sibiu), începând cu ediţia 2005, este cea dedicată cinematografiei româneşti. Ca în fiecare an, timp de trei zile publicul festivalier se poate bucura în cadrul Zilelor Filmului Românesc de cele mai recente producţii autohone, unele dintre ele fiind difuzate în premieră absolută în România, sau chiar în premieră mondială. Selecţia din acest an, alcătuită de directorul artistic al Festivalului, criticul Mihai Chirilov, cuprinde 12 filme de lung metraj, 4 mediumetraje şi 11 scurtmetraje. Punctele de atracţie ale selecţiei de lungmetraj sunt, fără îndoială, noul film al lui Cătălin Mitulescu, “Loverboy” (foto 1) şi cel al lui Constantin Popescu “Principii de viaţă”, cu Vlad Ivanov în primul său rol principal, fil selecţionat şi în competiţia oficială.

În acest an, juriul care va decide câştigătorii Premiilor Zilele Filmului Românesc pentru Cel mai Bun Film, respectiv Cel mai Bun Debut, este alcătuit din 3 personalităţi ale cinematografiei europene: Nadia Paschetto – director şi selecţioner al Festivalului Internaţional de Film de la Arras, Dana Enulescu – corespondent BBC pentru Ministerul Afacerilor Externe de la Roma şi Daniela Michel – directorul Festivalului de Film de la Morelia.

Direct de pe covorul roşu de la Festivalul de Film de la Cannes, unde este selectat în secţiunea Un Certain Regard, “Loverboy” cel de-al doilea lungmetraj regizat de Cătălin Mitulescu, va fi proiectat la TIFF 2011 în premieră absolută în România. Avându-i în rolurile principale pe Ada Condeescu şi George Piştereanu, protagoniştii producţiei câştigătoare a 7 Premii Gopo în 2011, inclusiv a Premiului pentru Cel mai Bun Film, Eu când vreau să fluier, fluier (regia Florin Şerban), pelicula ilustrează povestea unui tânăr de 20 de ani, care cucereşte fete, le face să se îndrăgostească, după care le plasează mai departe unei reţele de trafic de carne vie din Constanţa. Pentru poliţistii de la trafic de persoane, această tehnică de racolare se numeşte „metoda prin îndrăgostire”, iar cei ce o practică sunt denumiţi „loverboys”. Planurile băiatului sunt însă date peste cap în momentul în care se îndrăgosteşte nebuneşte de Veli, una dintre fetele pe care trebuie să le “distribuie” reţelei. Constantin Popescu, regizorul filmului “Portretul luptătorului la tinereţe”, prezentat la TIFF în 2010 revine cu al doilea lungmetraj din carieră, “Principii de viaţă”, de altfel singura producţie românească prezentă în competiţia oficială TIFF din acest an.Mihai Chirilov menţionează printre titlurile de vârf ale selecţiei de lungmetraj alte câteva filme, precum cel al lui George Dorobanţu, câştigătorul Premiului de Debut la TIFF pentru “Elevator”, care revine cu un eseu experimental inedit, intitulat “Bucharestless”. O menţiune specială pentru debutul regizoral al lui Lucian Georgescu pe un scenariu co-scris cu Barry Gifford, “Tatăl – fantomă”, film la a cărui geneză a contribuit TIFF-ul, invitîndu-l pe scriitorul american în juriu la ediţia din 2003. “Dacă bobul nu moare”, în regia lui Sinişa Dragin, este un alt titlu ce va putea fi vizionat în cadrul secţiunii Zilele Filmului Românesc. Filmul a câştigat în 2011 Premiul Publicului “Robert Bosch Stiftung” la Festivalul de Film de la Rotterdam şi a fost selectat în 2010 în competiţia celui mai important festival de film din Japonia, cel de la Tokyo. Lungmetrajul spune povestea a doi taţi, unul sârb şi unul român, care încearcă să facă faţă unor drame. Cel sârb vine în România pentru a recupera trupul fiului mort, în timp ce tatăl român încearcă să-şi găsească fiica, vândută ca prostituată în Kosovo. “Dacă bobul nu moare” este al patrulea film de lung metraj din cariera lui Sinişa Dragin. Acesta a mai regizat “În fiecare zi, Dumnezeu ne sărută pe gură” (2002) distins cu Tigrul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam în 2002, “Faraonul” (2001) şi “Lunga călătorie cu trenul” (1997).

Lista filmelor selecţionate în secţiunea competiţională Zilele Filmului Românesc cuprinde şi alte titluri prezentate la festivalurile internaţionale de film, precum “Morgen” (regia Marian Crişan), distins cu trei trofee la Festivalul de Film de la Locarno 2010 şi alte trei premii la Festivalul de la Salonic (Premiul pentru Cel mai Bun Regizor, Cea mai Bună Interpretare – rol masculin: András Hatházi şi Yilmaz Yalcin, Premiul FIPRESCI), “Periferic” al regizorului Bogdan George Apetri, recompensat, printre altele, cu Premiul “Boccalino d’Oro” al Criticii Independente pentru Cea mai Bună Interpretare (Ana Ularu) la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno 2010.

Din cadrul Zilelor Filmului Românesc nu lipsesc nici în acest an documentarele. Coproducţia româno-germană “Aproape de cer” este un film regizat de Titus Faschina a cărui coloană sonoră poartă semnătura inconfundabilă a lui Alexander Bălănescu, distins cu Menţiunea Specială a ERT3 Broadcasting şi Premiul WWF la Festivalul de Film Documentar de la Salonic 2011, Metrobranding pentru “Love Story between Men and Objects”, de Ana Vlad şi Adi Voicu, precum şi mediu-metrajele “Petrecere şi concurs în Ciupelnița” de Liviu Săndulescu, “Valea Corlatului” al lui Stephane Lucon şi “24 Găleţi, 7 Şoareci, 18 ani” regizat de Marius Iacob.

În cadrul TIFF 2011, 11 scurtmetraje de senzaţie completează oferta de filme autohtone recente. Printre acestea se numără “Apele tac” (regia Anca Miruna-Lăzărescu), prezent în competiţia de scurtmetraj a Festivalului de la Berlin în 2011; “Stop Over” (regia Ioana Uricaru), selecţionat în Competiţia Festivalului de Film Sundance 2011, film în a cărui distribuţie face parte şi Monica Bârlădeanu, actriţa care a făcut parte din Juriul festivalului TIFF în 2010, şi muzicianul Damian Drăghici; “Draft 7” (foto2) – filmul cu care Luiza Pârvu revine în selecţia TIFF, după ce în 2010 a concurat în cadrul aceleiaşi secţiuni cu “Aniversarea”; filmul documentar “You Can’t Hide Love from Gypsies” (regia Mara Trifu), este prezent şi la Cannes 2011 în secţiunea Semaine de la Critique (programul NISI MASA) precum şi “Superman, Spiderman sau Batman” (regia Tudor Giurgiu), proiectat la TIFF în premieră mondială.

Related posts

Leave a Comment