Zelenski a decorat câinele genist din Ucraina. Patron s-a bucurat de onorori militare

Patron (Glonț), câinele genist al Ucrainei, devenit faimos în ultimele săptămâni pentru că a ajutat la găsirea a zeci de mine, a avut parte ieri de onorori militare la cel mai înalt nivel.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a decorat pe Patron pentru curajul și devotamentul său. Patron este un Jack Russell terrier, o rasă care are instincte puternice de vânătoare și este des folosită pentru detecție. Talia mică este un avantaj, pentru că le permite câinilor să se strecoare în spații înguste.

Patron a devenit rapid un simbol canin al patriotismului ucrainean. Este deja o figură celebră și pe plan internațional, de la invazia rusă din Ucraina, pentru modul în care i-a ajutat pe geniști să depisteze bombele în orașul Cernihiv, din nordul țării.

Câinele este creditat cu descoperirea a peste 200 de explozibili, făcând parte dintr-o echipă de pirotehniști care lucrează pentru Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență.

Președintele Zelenski i-a înmânat lui Patron și stăpânului său, maiorul Mihailo Iliev de la Serviciul de Protecție Civilă, premiul de stat „Pentru servicii devotate” cu ocazia unei întâlniri pe care a avut-o cu premierul canadian Justin Trudeau. De ce în prezența înaltului oaspete canadian? Pentru că echipa de geniști de la Cernihiv a folosit tehnologie canadiană în activitatea sa.

„Astăzi, vreau să îi premiez pe acei eroi ucraineni care curăță deja pământul nostru de mine. Și, împreună cu eroii noștri, avem acest minunat mic genist – Patron – care nu numai că ajută la neutralizarea explozibililor, dar îi și învăță pe copiii noștri regulile de siguranță necesare în zonele unde există o amenințare a minelor”, a declarat Zelenski.

Foto: Facebook

Related posts

Leave a Comment