Via Cluj TV: Stana, satul în care se află castelul fondatorului Republicii Călata

Satul sălăjean Stana, comuna Almașu, păstrează o adevărată comoară arhitecturală. Este vorba de Cetatea Ciorii sau Varujvar, castelul ridicat de renumitul arhitect Karoly Kos, potrivit Via Cluj TV.

Castelul din Stana este locuit în prezent de urmașii arhitectului transilvănean. Edificiul nu poate fi vizitat de către turiști, însă cei care vizitează satul sălăjean remarcă faptul că fiecare balama sau mâner sunt decorate artistic.

Karoly Kos s-a născut în anul 1883, la Timișoara. A studiat la Colegiul Reformat din Cluj, apoi a studiat ingineria la Universitatea Tehnică din Budapesta. S-a transferat apoi la secția de arhitectură. În perioada 1917 – 1918, a primit o bursă la Constantinopole și, în capitala Imperiului Otoman, a studiat arta bizantină.

Castelul din Stana a fost ridicat în 1913. Karoly Kos a ridicat, în perioada antebelică, unele dintre cele mai faimoase clădiri din această parte a Europei. El a creat, de exemplu, pavilioanele Grădinii Zoologice din Budapesta sau Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe.

La finalul Primul Războiului Mondial, el a proclamat o himerică Republică a Călatei, însă această idee nu a avut nici o consecință practică, din cauza opoziției Consiliului Dirigent al Transilvaniei, condus de Iuliu Maniu. În 1921, Karoly Kos a creat Partidul Popular Transilvănean.

În perioada interbelică, el și-a manifestat practic prețuirea pentru românii ardeleni. Karoly Kos a creat, de exemplu, edificiul bisericii greco-catolice din Stana ori s-a implicat în restaurarea bisericii medievale din Feleacu, folosită azi de Biserica Ortodoxă Română.

După Cel de-al Doilea Război Mondial, Karoly Kos s-a implicat din nou în politică și a activat în cadrul Uniunii Populare Maghiare. În anii 1946-1948, el a fost deputat în Parlamentul României. A activat o perioadă și în învățământul superior.

Cetatea Ciorii rămâne o atracție culturală pentru cei care ajung în comuna Almașu. Dezvoltarea turismului sustenabil în comună este promovată de GAL Poarta Transilvaniei.

Iată filmul de prezentare a acestui GAL:

Related posts

Leave a Comment