Un proiect de lege initiat de senatorul Şerban Radulescu care a fost adoptat de Senat va majora substantial fondurile colectate la fondul asigurarilor de sanatate


Persoanele care realizeaza venituri din activitati independete vor avea obligatia sa-si declare la Administratia Financiara contributia datorata la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) atunci cand isi vor declara si veniturile pentru calculul impozitului pe venit.Proiectul de lege initiat in acest sens de senatorul PDL de Cluj, Serban Radulescu, a fost adoptat astazi in plenul Senatului de o larga majoritate din care fac parte atat parlamentari ai PDL cat si ai opozitiei. In cazul acestui proiect de lege, Camera Deputatilor e camera decizionala.
“In evidentele Administratiei Financiare din judetul Cluj sunt inregistrate 27.595 de persoane care realizeaza venituri din profesii liberale si comerciale, dintre care numai 10.017 figureaza in evidentele casei de asigurari de sanatate, ceea ce inseamna ca un numar de 17.578 de persoane nu depun declaratii si nu platesc contributia la FNUASS. Daca obligatia de declarare a contributiei datorata la FNUASS ar fi concomitenta cu cea de declarare a veniturilor pentru calculul impozitului s-ar elimina posibilitatea de ignorare a acestei obligatii si, cel mai important, s/ar dubla contributia la FNUASS”, a afirmat senatorul Radulescu, unul dintre parlamentarii care sunt medici de profesie.
O alta observatie prin care domnul Radulescu si-a sustinut acest proiect s-a referit la personalul ANAF: “Suplimentarea resurselor umane si materiale nu este necesara deoarece ANAF are la dispozitie sisteme informatice care permit emiterea Deciziilor de impunere pentru plati cu titlu de impozit. Se impune doar inserarea unei rubrici in care sa fie calculata contributia obligatorie datorata la FNUASS”.
Senatorul Serban Radulescu mai arata ca in prezent casele de asigurari de sanatate obtin, in baza unui Protocol incheiat cu ANAF, informatii privind veniturile realizate de persoanele care desfasoara activitati independente, iar Deciziile de impunere privind contributia datorata la FNUASS se emit manual, urmare unui proces permanent de suprapunere de baze de date care permite identificarea persoanelor care realizeaza venituri si nu isi indeplinesc obligatia de declarare si plata . “Obtinerea informatiilor si verificarea mai sus amintita fiind greoaie, conduce la prelungirea in timp a procedurii de identificare astfel incat in multe cazuri se implineste termenul de prescriptie si aceste contributii nu mai pot fi colectate, iar astfel se pierd importante sume care ar intregi bugetul consolidat”, a afirmat senatorul Serban Radulescu.
In opinia senatorului PDL, un alt aspect important este lipsa reglementarilor legale in ceea ce priveste actul administrativ de stabilire a creantelor la FNUASS (Decizia de impunere).”Asa cum am mentionat deja, aceste decizii se emit manual, neunitar la nivelul caselor de asigurari de sanatate si este contestata chiar si abilitatea caselor de asigurari de sanatate de a emite acte administrativ fiscale”, a afirmat Serban Radulescu. Domnia sa a mai aratat ca, in acest sens, Curtea de Apel Cluj, prin Sentinta civila nr.269/2010, s-a pronuntat in sensul ca in lipsa unui act administrativ formal valabil si in fond temeinic, art.35 din Ordinul CNAS nr.617/2007 in baza caruia casele emit decizii de impunere este nelegal si infrange dispozitiile Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Related posts

Leave a Comment