Prima săptămână a lunii mai debutează la Filarmonica de Stat „Transilvania” cu un nou concert vocal-simfonic care va avea loc pe scena Colegiului Academic sub bagheta dirijorală a lui Stefan Geiger.
În interpretarea Corului și a Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, precum și a soliștilor Christine Razec (soprană), Ștefan von Korch (tenor) și Mihai Damian (bariton), iubitorii muzicii vor putea audia Carmina Burana de Carl Orff.
Concertul va avea loc vineri, 5 mai 2023, de la ora 19:00, la Colegiul Academic.
Celebra cantată scenică a lui Carl Orff a fost compusă în 1936, piesa fiind desemnată de compozitor spre a fi dansată, cântată și jucată pe scenă. Textele au fost alese dintr-un manuscris medieval din sec. al XIII-lea, scrise în latina vulgară, germana veche și franceza medievală. Cele 254 de poeme evocă la superlativ plăcerile vieții lumești, ridiculizând, în același timp, lumea politică și biserica.
Carmina Burana, prima lucrare de referință a lui Carl Orff, redă auditiv o serie de experimente pe care compozitorul le făcea la mijlocul anilor ‘30 în teoria muzicii, prin care căuta să inspire și să stimuleze abilitățile muzicale pe care le considera universale.
Lucrarea este caracterizată printr-un amalgam de elemente melodice și ritmice cu influențe medievale din muzica populară și ecleziastică. Masivele forțe interpretative – instrumente și voci – devin elemente compoziționale esențiale, prin exploatarea la maximum a culorilor sonore. Mai mult, soliștii au un rol primordial, structura muzicală construită în jurul acestora fiind susținută prin plasarea orchestrei în plan secund.
Bucurându-se de o popularitate susținută, Carmina Burana se plasează în centrul repertoriului de concert (Oana Andreica – Ghid (incomplet) de concert)
Stefan Geiger este dirijorul Orchestri Sinfônica do Paraná și director muzical general al Teatrului Guaira din Curitiba (Brazilia).
Provenind dintr-o familie de muzicieni, la vârsta de cinci ani a început să cânte la pian, vioară, tobe și trombon. În urma studiilor susținute de Fundația academică germană Studienstiftung des deutschen Volkes, a devenit trombonist solo la Bayrische Staatsoper din München. Ulterior, a ocupat același post la NDR Elbphilharmonic Orchestra din Hamburg.
Printre cele mai recente momente importante ale lui Geiger se numără reveniri la Elbphilharmonie; debuturi la Orquestra Sinfônica Brasileira din Rio de Janeiro; Volkstheater din Rostock; NDR Radio Philharmonie din Hanovra; Oulu Symphony din Finlanda și Jerusalem Symphonic Orchestra.
Christine Razec, soprana în vârstă de 24 de ani, a absolvit studiile de licență și masterat ale Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca, sub îndrumarea conf. univ. dr. Ramona Coman și lect. univ. dr. Diana Țugui. În cadrul celor șase ani de studiu, tânăra soprană a obținut rezultate importante, printre care se enumeră premiul al II-lea, în cadrul Concursului Internațional de Interpretare Muzicală, Mozart (anul 2017), premiul pentru creație feminină – rol principal, obținut în cadrul Festivalului Operelor Independente, Iași (anul 2019), în urma interpretării rolului Sandrina, din opera La finta giardiniera, de W. A. Mozart.
Unul dintre cei mai apreciați tenori din România, Ștefan von Korch a fost caracterizat de criticii muzicali drept un cântăreț cu „abilități muzicale, acute ieșite din comun și cu o voință de fier”. Este prezent în roluri principale pe scenele din România și din străinătate încă de la vârsta de 21 de ani. Rolul care l-a consacrat, datorită dificultății țesăturii vocale, a fost cel al lui Arturo din opera I Puritani, cu care a debutat sub bagheta lui Giuseppe Sabbatini.
Născut în Oradea, Ștefan von Korch a studiat canto și pian la Liceul de Muzică din orașul natal, absolvind ulterior Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Pe scena Operei Naționale a debutat cu rolul lui Tamino din Flautul fermecat. A urmat apoi rolul lui Nemorino din Elixirul dragostei la Opera Maghiară și invitații la operele din București și Iași, la filarmonicile din Cluj-Napoca, Iași, Arad, Oradea, Râmnicu-Vâlcea și pe scene din străinătate – Zürich, Berna, Frankfurt, Bratislava, Viena.
Mihai Damian este absolvent al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specializarea Dirijat, iar în prezent este student în cadrul aceleași instituții, specializarea Canto, clasa conf. univ. dr. Cristian Hodrea și prof. univ. dr. habil. Iulia Suciu.
Din anul 2019 își desfășoară activitatea în calitate de bariton în cadrul Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, colaborând de-a lungul anilor cu dirijori de renume mondial, amintindu-i pe: Lawrence Foster (SUA), Sascha Goetzel (Austria), David Crescenzi (Italia), Mihnea Ignat (România), și Cristian Spătaru (Republica Moldova).
Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318 sau 0264-430.060) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.