Un clujean a evoluat la Paris în competiția celor mai buni măcelari din lume

Un clujean a concurat la Paris pentru un loc în elita măcelarilor din lume. El face parte din prima echipă românească ce participă la cea mai spectaculoasă competiție de profil din lume.

Echipa „Măcelari de Elită”, care reprezintă România la World Butchers’ Challenge, a debutat duminică, 30 martie, la Paris cu participarea lui Paul Cordea (25 ani) în secțiunea World Champion Butchers’ Apprentice. Tânărul măcelar, angajat al Moldovan Carmangerie din Cluj-Napoca, a intrat în competiție alături de alți 13 concurenți din 7 țări: Australia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Marea Britanie și Noua Zeelandă. Printre adversarii săi s-au numărat și trei tinere femei măcelar, din Germania, Irlanda și Italia, care au demonstrat că excelența în acest domeniu nu are granițe de gen.

Într-o probă contracronometru de 2 ore și 30 de minute, Paul Cordea a tranșat cu precizie patru tipuri de carne – vită, porc, miel și pui – și a realizat 40 de produse, fiecare dintre ele însoțit de indicații de gătire, drept dovadă de diversitate și creativitate în abordare. Masa lui de prezentare pe care s-a aflat inclusiv un pui pe sticlă a fost o reflectare a ospitalității românești prin abundența de preparate ce a amintit de mesele încărcate de la sărbătorile în familie.

„A a fost o adevărată furtună în mine, am trecut de la extaz, la agonie, la fericire, au fost emoții peste emoții, dar în final totul a ieșit bine. Partea cea mai grea a fost lupta cu timpul, care se scurgea încontinuu și, dacă făceai ceva greșit, era foarte greu să mai remediezi. Aș fi vrut să mă opresc la început, am fost copleșit de emoții, nici cuțitul nu mai îmi stătea bine în mână, dar după 5-10 minute mi-am revenit și pe urmă totul a fost bine”, a declarat Paul Cordea imediat după concurs.

Cu doar trei ani de experiență în această meserie, Paul Cordea privește această competiție ca pe o lecție valoroasă: „În timpul concursului aș fi putut lucra un pic mai mult la finețea produselor, dar sunt la început de drum și vreau să îmbunătățesc acest lucru pe viitor. Voi munci din ce în ce mai mult, vreau să mă perfecționez și să devin cel mai bun. Mă bucur că la sfârșit toți m-au felicitat, s-au minunat de masa mea și de faptul că am reușit să fac atâtea produse într-un timp atât de scurt”.

Înainte de competiția seniorilor, care va avea loc luni, 31 martie, Paul Cordea a transmis un mesaj de încurajare echipei României: „Să scape cât mai repede de emoții și de gândurile negative, să fie focusați doar pe ce au de făcut și să-i dea bătaie!”.

Prin performanța sa, Paul Cordea marchează un moment istoric pentru România și demonstrează că noua generație de măcelari are pasiunea, talentul și determinarea necesare pentru a duce tradiția mai departe, la cel mai înalt nivel.

Rezultatele oficiale ale competiției vor fi anunțate în seara zile de marți, 1 aprilie, în cadrul galei de închidere a World Butchers’ Challenge 2025.

Inițiativa organizării echipei României i-a aparținut lui Cosmin Moldovan, CEO al Moldovan Carmangerie și președintele clusterului Agro Transilvania. ”Există meserii, precum cea de măcelar, care merită un prestigiu social precum îl are cea de bucătar. Îmi doresc să prezentăm publicului tineri capabili, care sunt un model de profesionalism în acest domeniu”, a declarat Cosmin Moldovan.

De la debutul lui, proiectul „Măcelari de Elită” a găsit sprijin în rândul jucătorilor importanți din industria cărnii, și nu numai. Astfel, alături de partenerii strategici Auchan și BCR, echipa este susținută și de Moldovan Carmangerie, Top Chef Măcelar,  CarnEXPO, Industria Cărnii, AgroTransilvania Cluster, Carmangeria Ozana, Zimbria, Petry, Ria Do Trading, RBC, Salesianer, Monceanu Inocasings, Solina, Raitar, Carna Carpatica, Karpaten Premium Angus, MTS, SCC Erbașu, EMS Floor Group, Axial Construct Invest, Diana, Ion Moș, Emerson Technik, Rottaprint, Marchand, TESTO, Oscartielle, Renania, Abatorro, Avastar, Crainic Prodimpex și Carmic Impex, Breasla măcelarilor din Târgu Mureș, precum și Consiliul Județean Cluj, Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” și APAR.

Gastronomie, muzică, joc și ateliere la Festivalul Plăcintei de la Bobâlna

Festival în aer liber dedicat vinului şi gastronomiei

Related posts

Leave a Comment