UDMR vrea indexarea pensiilor persoanelor obligate la muncă forțată înainte de anul 1990

Parlamentarii UDMR vor indexarea pensiilor de care se bucură persoanele care au fost obligate la muncă forțată în timpul comunismului. Inițiatorii proiectului de lege, deputații Karoly Kerekes și Attila Korodi, propun indexarea pensiilor pentru toate categoriile de persoane care, înaintea datei de 1 ianuarie 1990, în perioada efectuării stagiului militar obligatoriu, au prestat activități fizice pentru lucrări și construcții în diverse domenii ale economiei naționale: exploatare minieră, rafinării petroliere, agricultură, respectiv Canalul Dunăre-Marea Neagră.Deputatul UDMR, Karoly Kerekes, a declarat că legislația din domeniul pensiilor aflată în vigoare prevede faptul că stagiul militar constituie stagiu de cotizare asimilat, iar în calculul punctajului lunar se are în vedere 25% din câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective. Acesta a menționat, de asemenea, că în perioada regimului comunist, militarii în termen își desfășurau activitatea în condiții de muncă extrem de periculoase și precare.

”Dacă o persoană fizică/civilă, prestează muncă fizică în astfel de condiții, conform legilor în vigoare, este încadrată în categoria I de muncă. Astfel, este nedrept pentru respectivii militarii în termen faptul că li se calculează doar 0,25 punctaj individual de pensie, pentru perioada în care au muncit în condiții extrem de dificile și dăunătoare. Măsura reparatorie propusă de UDMR constă în majorarea valorii punctelor de pensie cuvenite cu 50, respectiv 25 la sută, proporțional cu perioada lucrată și în funcție de încadrarea în grupele I și/sau II de muncă a unității economice respective sau a locului de muncă, respectând clasificația în vigoare în acea perioadă și în corelație cu normele în vigoare în prezent”, a afirmat Kerekes.

Deputatul a adăugat, totodată, că potrivit inițiativei UDMR, nu numai soldații vor beneficia de creșterea punctului de pensie ci, de asemenea, și acei civili care au fost înrolați pentru serviciu militar extraordinar.

„Trebuie să acordăm despăgubiri morale și materiale tuturor persoanelor care, în perioada fostului regim, sub pretextul efectuării serviciului militar obligatoriu, au prestat muncă fizică în condiții deosebit de dificile. Prin urmare, am elaborat această lege prin care propunem indexarea pensiilor pentru pensionarii care fac parte din categoriile menționate”, a afirmat deputatul Attila Korodi, unul din inițiatorii modificării legislative. Politicianul UDMR a reiterat faptul că, în anul 2002, la inițiativa Asociației foștilor militari din detașamentele de muncă forțată, a fost votată o lege similară în scop compensatoriu.

Related posts

Leave a Comment