UBB: Proiect de 92 de milioane de lei pentru studiul creierului uman

Universitatea Babeș-Bolyai a câștigat cel mai mare proiect din această parte a Europei pentru studiul creierului uman. Valoarea proiectului este de 92 de milioane de lei, iar cei mai mulți bani provin din bugetul Uniunii Europene. La finalizarea proiectului, în 2023, Clujul va deveni cel mai puternic centru de cercetare științifică în domeniul științelor neurocognitive din această parte a Europei.

Universitatea Babeș-Bolyai a câștigat o finanțare europeană consistentă pentru realizarea unui proiect, numit Inspire. Acest proiect presupune crearea unor laboratoare de cercetare avansată a creierului uman, instruirea specialiștilor și finanțarea unor direcții de cercetare care își propun să contribuie la cunoașterea și combaterea bolilor care afectează creierul uman. Acest proiect va duce universitatea clujeană în elita mondială din domeniul neuroștiințelor, spune rectorul Universității Babeș-Bolyai, psihologul Daniel David.

Guvernul va susține acest proiect inclusiv prin suplimentarea unor fonduri dedicate cercetării științifice. În momentul scrierii proiectului, bugetul în lei reprezenta echivalentul a 20 de milioane de euro. Acum, el reprezintă mai puțin, din cauza devalorizării leului. Însă este interesul României să susțină cercetarea științifică de elită, de aceea este posibilă deopotrivă majorarea susținerii financiare din partea Guvernului central și prelungirea rezonabilă a perioadei de implementare, a declarat ministrul interimar al Cercetării, Barna Tanczos.

Universitatea Babeș-Bolyai este singura instituție românească de învățământ superior care a obținut cinci stele în clasamentul QS 2021. Dorința conducerii instituției este să obțină statutul de World Class University.

Related posts

Leave a Comment