Turcii au sprijinit reformele constituţionale ale premierului Erdogan

La referendumul constituţional care a avut loc la 12 septembrie în Turcia, în urma verificării a 80% din voturi, majoritateaa electorilor au sprijinit propunerile partidului de guvernământ “Dreptăţii şi Dezvoltării” (AKP), anunţă CNN Turk. Estimativ 58% din votanţi s-au pronunţat pentru modificările constituţionale.La sediul Comisiei Electorale Centrale a Turciei continuă numărarea voturilor, care parvin din circumscripţiile adiacente.
Modificările propuse de partidul de guvernământ “Dreptate şi Dezvoltare” au fost adoptate de Înalta Adunare Naţională a Turciei. În cazul în care acestea sunt adoptate, militarii îşi pierd imunitatea juridică, sunt ipsiţi de poziţiile privilegiate din ţară. Modificările radicale va avea de suferit şi sistemul judiciar al puterii. Reforma constituţională de asemenea introduce sistemul ombusmenului(a avocatului poporului) şi recunoaşte dreptul funcţionarilor la stat să încheie contracte colective de muncă şi să desfăşoare proteste. Prim-ministrul Turciei în preajma votului a recunoscut că următorul pas va consta în trecerea ţării la forma prezidenţială de guvernământ.
Împotriva referendumului constituţional se pronunţă principalele partide de opoziţie- Partidul Popular Republican şi Mişcarea Naţionalistă, dar şi partidul procurd al Păcii şi democraţiei, care consideră că regimul actual de guvernământ desfăşoară un “puci cetăţenesc”, dar şi că ar pregăti bazele unei viitoare dictaturi islamice.

Related posts

Leave a Comment