Trichet: Europa, în epicentrul unei crize globale

Europa trebuie să acţioneze la unison “pentru a evita un dezastru” ca urmare a crizei datoriilor din eurozonă – a declarat marţi Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE). Declarațiile sale vin în contextual problemelor tot mai mari cu care se confruntă țări precum Grecia, Italia, Irlanda, Spania și Portugalia.Trichet a apreciat că Europa se găseşte în ”epicentrul unei crize mondiale”, iar găsirea unor soluţii exacte la problema recapitalizării băncilor şi a crizei datoriilor suverane – motivul amânării Consiliului European de toamnă şi a summitului zonei euro până la 23 octombrie – devine o prioritate urgentă, potrivit www.cursdeguvernare.ro.
Oficialul European a adăugat că economia reală a devenit vulnerabilă la riscuri tot mai grave odată cu intrarea băncilor europene într-o zonă periculoasă. Trichet a mai spus că Fondul European de Stabilitate Financiară ar trebui să devină cât mai flexibil, însă fără implicarea BCE în finanţarea acestuia.
“În ultimele trei săptămâni, situaţia a continuat să fie tot mai gravă. Criza este sistemică şi trebuie atacată decisiv. Gradul ridicat de interconectare din sistemul financiar al UE a condus la creşterea rapidă a riscului de contagiune semnificativă. Ameninţă stabilitatea financiară în UE ca întreg şi afectează economia reală în Europa şi dincolo de graniţele ei”, a declarat Trichet în faţa Comisiei de Economie şi Politică Monetară din Parlamentul European.

Related posts

Leave a Comment