Trei motive pentru care mă bucur că a demisionat Mihai Tudose

Demisia lui Mihai Tudose din postul de premier redeschide jocurile politice la Bucureşti. Fostul premier PSD a fost unul dintre cei mai slabi şefi de Guvern din istoria României. A irosit un an excepţional de creştere economică. În loc să producă dezvoltare, Mihai Tudose a produs inflaţie, haos şi instabilitate. Există trei motive pentru care mă bucur că a demisionat Mihai Tudose.

 

  1. Revoluţia fiscală a lui Mihai Tudose este plină de lucruri negândite şi cu impact prost pe termen lung. Un exemplu a fost reducerea impozitului pe venit, care a devalizat bugetele locale. O astfel de măsură ar fi trebuit să fie dublată de măsuri de descentralizare care să crească performanţa administrativă a comunităţilor locale. De asemenea, aruncarea tuturor banilor disponibili în consum a produs inflaţie care a măcinat firavele creşteri ale salariilor. Iar trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat a fost, pur şi simplu, o măgărie pentru unele sectoare economice, precum IT-ul sau cercetarea-dezvoltarea.
  2. Declaraţiile complet inacceptabile faţă de maghiari. Nu este posibil ca un prim-ministru să spună că cine va flutura steagul secuiesc va flutura şi el lângă steag. Este o măgărie imensă. Personal, în calitate de român, cer scuze prietenilor mei maghiari pentru această declaraţie incalificabilă. Dacă Mihai Tudose nu ar fi demisionat, în semn de protest faţă de declaraţiile sale, aş fi fluturat eu însumi drapelul secuiesc, deşi nu sunt de acord cu autonomia Ţinutului Secuiesc. Da, sunt de acord cu mai multă autonomie pentru toate comunităţile locale, da, sunt de acord cu mai multă autonomie pentru Transilvania, dar şi pentru Moldova sau pentru Dobrogea, dar nu văd de ce un locuitor maghiar al Sovatei ar avea mai multe drepturi decât un locuitor maghiar al oraşului Turda. Sau un locuitor român al oraşului Gherla. Însă, declaraţiile lui Mihai Tudose pe tema steagului secuiesc au făcut ca discuţia să nu mai fie despre autonomie, ci despre drepturile omului şi despre libertate.
  3. Ostilitatea de neam prost faţă de Familia Regală a României. Cred că de pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej nu a mai existat un şef al Guvernului român care să se comporte atât de mitocăneşte. Mihai Tudose a dat aviz negativ proiectului de lege care va conferi personalitate juridică Casei Regale a României şi ar fi vrut să o evacueze pe Majestatea Sa Margareta a României din Palatul Elisabeta, construit de bunicul său, Majestatea Sa Carol al II-lea. Însă Istoria s-a răzbunat, iar Mihai Tudose este cel evacuat dintr-un palat construit de Regele Carol al II-lea, respectiv din Palatul Victoria, opera arhitectului Duiliu Marcu.

Related posts

Leave a Comment