Trei lecţii pentru Traian Băsescu


Din nou, Transilvania este cea care a dat preşedintele. De data aceasta, şi cu voturile diasporei. Cum de au devenit, însă, voturile românilor din străinătate atât de importante?Sunt mai multe explicaţii. Prima, cea mai vizibilă, este aceea că pierderea Primăriei Bucureştiului a erodat una dintre cele mai puternice baze electorale ale PD-L. Poate că, dacă anul trecut, Adriean Videanu ar fi candidat în locul lui Vasile Blaga, Sorin Oprescu nu ar fi fost azi primarul capitalei provinciei Muntenia, pentru că Adriean Videanu ar fi fost mult mai motivat să îşi apere mandatul. De aceea, prima lecţie a acestor alegeri pentru Traian Băsescu trebuie să fie aceea a recuceririi Bucureştiului.

A doua lecţie care trebuie învăţată trebuie să fie aceea legată de Transilvania. Traian Băsescu va trebui să dea satisfacţie ardelenilor. Nu prin himerice formule de autonomie, ci prin reglementarea proprietăţii. De sute de ani, ardelenii au cărţi funciare, care oferă o reglementare exactă a proprietăţii, pentru că ele sunt întocmite după imobile. Tot de sute de ani, în vechiul Regat, evidenţa funciară a fost ţinută după registrele de transcripţiuni şi inscripţiuni. Adică, evidenţa a fost ţinută după proprietari, nu după proprietăţi. Acest fapt, aparent banal, a dus la mutaţii mentale profunde. Acesta este motivul pentru care, de pildă, în Transilvania, procentul creditelor ipotecare din totalul creditelor populaţiei din acest teritoriu este mult mai mare decât procentul creditelor ipotecare din totalul creditelor acordate în celelalte teritorii româneşti. Aşa că Traian Băsescu va trebui să îi scutească pe oameni de tergiversarea restituirii proprietăţilor confiscate în timpului regimului comunist. Această tergiversare a generat circa 7.000.000 de procese. Este o cifră enormă pentru România! Iar atunci când vorbesc despre restituirea proprietăţilor, trebuie avută în vedere inclusiv situaţia Bisericii Greco-Catolice.

Cea de-a treia lecţie trebuie să fie cea legată de diaspora. Traian Băsescu este dator să îi ajute pe românii din Republica Moldova, fără să îi uite pe cei din Serbia ori pe cei emigraţi în Spania şi în Italia. El va trebui să spijine Ministerul Educaţiei să se folosească de mijloacele aduse de era informatică, inclusiv Internetul, pentru a oferi manuale şcolare electronice şi cursuri on-line pentru copiii acestor români. Nu de alta, dar emigranţii din România pot declanşa un proces asemănător cu cel provocat de bonjuriştii de la 1848, care au produs modernizarea României într-un timp record, după ce s-au întors de la studii în străinătate. Emigranţii români dispuşi să se întoarcă acasă reprezintă o resursă umană incredibil de valoroasă pentru România. Traian Băsescu nu are dreptul să nu o pună la treabă, în folosul ţării.

Related posts

Leave a Comment