„Transilvania tainică și vie” la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei împreună cu autoarea Camelia Sîncrăian Pop, invită publicul sâmbătă, 5 noiembrie 2022, începând cu ora 12:00, la o lansare de carte „Transilvania tainică și vie”, care există și în varianta în limba engleză, „Transylvania, Mystical and Alive”.

Evenimentul este special prin faptul că „personaje” din carte vor fi prezente la lansare, și evenimentul va fi urmat de un spectacol de muzică, dans și costume tradiționale din diferite zone ale Transilvaniei.

„Am simțit dintotdeauna că iubesc Transilvania cu o dragoste intempestivă și profundă. Acum 2 ani mi-am oferit șansa să dau la o parte vălul de pe Transilvania tainică și vie, să o dezvălui în toată frumusețea și lumina ei și, în același timp, să mă dezvălui pe mine, împărtășind cu voi minuni din ’ținutul de dincolo de păduri’. Transilvania este cathartică și vie! Vă așteaptă cu bucurie, să-I jucăm dansurile la răscruce de timpuri și memorie creatoare, să-I primim darurile de binecuvântare, să o îmbrățișăm pentru ca să nu uite cât este de minunată în diversitatea-i năucitoare, să-i așternem iubire în cale” spune autoarea cărții, Camelia Sîncrăian Pop.

30 dintre oamenii care apar în carte, fie ei artiști recunoscuți sau oameni obișnuiți, vor participa la lansare, îmbrăcați în costume tradiționale din zona lor.

Taraful „Lia Pop” din Frata ne va încânta auditiv, așa cum o fac an de an la Târgu’ Cireșelor din Berchieșu (capitolul „Drumuri spre miracole. Talant dăruit”). Jucăușul Ioan Moldovan (tezaur uman viu), împreună cu soția sa, vor performa dansuri tradiționale și vor invita publicul să încerce să joace Româneasca-n ponturi sau Porca. Doamna Teodora Purja, cântăreață cu noduri din Agrieș (tezaur uman viu) va dărui publicului cântecul inimii ei (în carte, capitolul „Țara Lăpușului. Sorb rădăcini și soare”). Alți invitați vor fi din Țara Lăpușului, Bistrița, Sic, Apuseni, „oameni cu aripi de îngeri și cizme telurice, oamenii-păsări care zboară spre înalt prin dansul lor sublim, oamenii-izbândă care mai cred în viață cu sens, oamenii-măiaștri care se desăvârșesc prin dor, oamenii-lumină, cei care trăiesc în armonie de român, maghiar, sas, secui și rom”, după cum i-a numit autoarea cărții.

Moderatorul evenimentului este prof.univ.dr. Ilie Rad. Vor vorbi despre volum prof.dr. Doina Rad, autoarea prefeței, dr. Marius Mureșan, din partea Editurii Casa Cărții de Știință, lector dr. Vasile Mihai Cucerzan.

Related posts

Leave a Comment