Tradițiile de Rusalii, păstrate la mare cinste în Transilvania

Rusaliile reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine. Ele marchează Pogorârea Sfântului Duh sau a Sfântului Spirit, fapt care este considerat drept momentul de naștere a Bisericii creștine. Rusaliile sunt serbate la 50 de zile după Paști. Cel mai probabil, sărbătoarea creștină a fost grefată pe tradiții păgâne, iar numele de Rusalii vine de la termenul latin Rosalia sau sărbătoarea trandafirilor. În Transilvania, oamenii păstrează o serie de tradiții dintre care cele mai cunoscute sunt binecuvântarea țarinilor și înstruțatul boului.
În prima și a doua zi de Rusalii, care sunt celebrate la aceeași dată de către ortodocși și de către greco-catolici, oamenii merg la biserică. Apoi, în multe comunități, credincioșii se îndreaptă spre marginile localităților, unde preoții binecuvântează țarinile. Prin stropirea cu apă sfințită, preoții se roagă pentru ferirea grânelor de dăunători. Praporii bisericești sunt împodobiți cu cununi împletite din grâne aflate în pârg.

În satele de pe văile Someșului Mic și Someșului Mare este păstrat și un alt obicei, cu rădăcini profund latine. Este vorba de înstruțatul boului, care amintește de corridele din Spania și din sudul Franței. În satele din nordul Transilvaniei, în a doua zi de Rusalii, tinerii din sat se adună și aleg unul dintre cei mai frumoși boi, pe care îl împodobesc cu panglici, zurgălăi și flori. Însoțit de muzicanți, cortegiul se pune în mișcare pe străzile satelor. ”În unele comunități, apar și tineri costumați în draci, fapt care atestă rădăcinile păgâne ale acestei sărbători. Din păcate, nu avem documentată această sărbătoare decât de 150 de ani”, a spus directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean. După ce cortegiul tinerilor străbate satul, ritualul se termină cu o petrecere organizată în casa unuia dintre cei mai vrednici gospodari.

Related posts

Leave a Comment