TIFF 2011, un festival care calcă pe covorul roşu al cinematografiei internaţionale


Clujul se pregăteşte pentru cea de-a zecea ediţie a celui mai important eveniment cinematografic din România – Festivalul Internaţional de Film Transilvania – TIFF, care în acest an se desfăşoară în perioada 3-12 iunie. Organizatorii au anunţat că mai mult ca în oricare altă ediţie, TIFF va surprinde publicul cinefil în acest an cu o ofertă cinema extrem de tentantă, cu producţii de senzaţie, dar şi evenimente conexe, precum concerte, expoziţii, dezbateri, conferinţe, şi multe alte evenimente surpriză.

Astfel, Clujul, timp de zece zile, va deveni o veritabilă capitală cinematografică europeană. Publicul cinefil se va putea bucura de toate aceste evenimente, şi multe altele, în locaţii deja consacrate, precum cinematograful “Florin Piersic” (fostul cinema “Republica”), sălile cinema de la Arta şi Victoria sau spectaculosul spaţiu în aer liber din Piaţa Unirii. Incepând cu această ediţie, organizatorii intenţionează să facă festivalul mai prezent în cartierele Clujului prin crearea unor spaţii de proiecţie în afara zonei centrale a oraşului. TIFF, după perioada 3-12 iunie de la Cluj, va ajunge si la Sibiu, între 15-19 iunie, cu o selecţie de filme din festival.

Recent, festivalul TIFF de la Cluj a fost acreditat de Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film (FIAPF). Acreditarea FIAPF conferă o etichetă a calităţii festivalului şi contribuie la dezvoltarea acestuia, garantându-i o promovare eficientă printre profesioniştii din întreaga lume. TIFF a ajuns astfel într-o companie selectă, alcătuită din 40 de alte festivaluri competitive din toată lumea.

“Supernova” regizoarei daneze Suzanne Bier

În materie de filme, directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov, a pregătit pentru acest an câteva titluri hit prezente în secţiunea “Supernova” a festivalului. Având în palmares un Oscar şi un Glob de Aur, ambele la categoria Cel mai bun film străin, producţia “In a Better World”, al regizoarei daneze Suzanne Bier, este o dramă despre două familii a căror întâlnire generează situaţii riscante şi emoţii greu de suportat. Suzanne Bier este unul dintre cei mai talentaţi regizori din generaţia ei, care a mai fost nominalizată la Oscar 2007 pentru “After The Wedding. Like it never was before” (1995), “The one and only” (1999), “Once in a lifetime” (2000), “Open hearts” (2002), Brothers (2004), sunt alte câteva titluri care i-au asigurat lui Bier un binemeritat loc în rândul cineaştilor de valoare.

Pernilla August, invitată specială la TIFF

“Beyond”, debutul regizoral al celebrei actriţe de origine suedeză Pernilla August, este, unul dintre filmele de la TIFF 2011 care trebuie văzute. O dramă psihologică cu Noomi Rapace în rolul principal, ce s-a bucurat până în prezent de o largă apreciere în rândul criticii şi în cadrul festivalurilor din întreaga lume, film distins cu două trofee la Festivalul de la Veneţia (Premiul Special al Fundaţiei Christopher D. Smithers şi Premiul secţiunii Săptămâna Criticii Internaţionale). Pernilla August este una dintre cele mai cunoscute figuri ale ecranului suedez. Cariera ei include roluri în filme importante precum “Fanny and Alexander “(în regia lui Ingmar Bergman), câştigător a 4 premii Oscar, sau “The Best Intentions”(în regia lui Bille August), pentru care Pernilla a fost recompensată cu Premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Cannes. Filmul “Beyond” va fi proiectat în prezenţa Pernillei August, protagonista a două filme pe care publicul clujean a avut ocazia să le vizioneze anul trecut, la TIFF 2010, “A rational Solution (regia Jörgen Bergmark) şi “Mrs Kicki” (regia Håkon Liu).

Filme de top pe ecranele clujene

Cinefilii şi fanii lui Nicole Kidman o vor putea admira pe celebra actriţă în producţia “Rabbit Hole” (regia John Cameron Mitchell), o dramă impresionantă ce spune povestea unui cuplu care încearcă să-şi revină după moartea tragică a fiului lor. Interpretarea din “Rabbit Hole” i-a adus lui Nicole Kidman, anul acesta, o nominalizare la Oscar pentru Pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal.
După succesul avut cu “En la cama”, “Sábado” şi “Lo bueno de llorar”, filme prezentate deja la în ediţiile trecute ale festivalului de la Cluj, regizorul Matias Bize revine la TIFF cu al patrulea său lungmetraj din carieră, “La vida de los peces”. Filmul a fost distins la categoria Cel mai bun film latino american în cadrul Premiilor Goya din acest an. Este o producţie cinema care spune povestea lui Andres, un bărbat stabilit în Germania de vreo zece ani, care decide să-şi viziteze ţara natală, înainte de a se stabili definitiv în Berlin. La petrecerea dată de un prieten de-al său, Andres va redescoperi lumea pe care o dăduse uitării cu mult timp în urmă.
“Poetry” este un alt titlu ce va putea fi savurat la cea de-a zecea ediţie a festivalului de film de la Cluj. Producţia este regizată de un mare nume al cinematografiei sud-coreene, Lee Chang-dong, câştigător al Premiului pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes, în Franţa, anul trecut şi autor al hit-ului “Oasis”, prezentat la TIFF în 2004.

…şi lista continuă

Lista producţiilor de neratat la TIFF 2011 continuă cu “Balada triste de trompeta”, în regia spaniolului Álex de la Iglesia, cel care şi-a adjudecat Leul de argint pentru cea mai bună regie şi Premiul pentru scenariu la Festivalul de la Veneţia, precum şi două premii Goya (dintre care unul la categoria Cele mai bune efecte speciale). Alt film de “neiertat” este “Another Year”, al apreciatului regizor britanic Mike Leigh, prezent în competiţia Festivalului de la Cannes 2010 şi nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scenariu. “Dos hermanos” (regia Daniel Burman), este un film ce afost în competiţia festivalului de la Karlovy Vary în 2010, iar “My Joy” este filmul de debut în lungmetraj al lui Sergei Loznitsa, aflat in cursă pentru Palme d’Or la Cannes, o producţie a cărei imagine este semnată de Oleg Mutu.
Nu în ultimul rând, publicul o va putea urmări pe Cristina Cepraga în cel mai recent film al regizorului Gianni di Gregorio, “Gianni e le donne”, o comedie savuroasă prezentată în acest an în secţiunea Berlinale Special din cadrul Festivalului de Film de la Berlin.

3×3 = Pierre Etaix + Werner Herzog

Programul TIFF 2011 va include şi proiecţii ale operelor complete ale regizorului, actorului şi comicului francez Pierre Étaix precum şi o retrospectivă a celor mai reprezentative producţii ale cineastului german Werner Herzog, omagiat în cadrul secţiunii “3×3”.
În acest an, focusul TIFF se axează pe Belgia şi Norvegia, care vor fi prezente pe ecranele festivalului de la Cluj cu cele mai reprezentative filme din cinematografiile lor.

Related posts

Leave a Comment