Syriza trimite euro în picaj. Scăderi pe burse după alegerile din Grecia

Victoria stângii radicale la alegerile din Grecia are un impact negativ asupra burselor din Europa, iar euro a atins azi cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani.

Rezultatele alegerilor care au avut loc ieri, în Grecia, au determinat o spectaculoasă depreciere a monediei europene. Astfel, euro a coborât astăzi sub pragul de 1,11 dolari, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. Aceasta reprezintă o reacție a investitorilor la victoria categorică a partidului de extremă-stângă şi anti-austeritate Syriza în alegerile parlamentare din Grecia. Există temeri că situația economică a acestei țări se va înrăutăți și mai mult, dacă noul guvern de la Atena va trece la renegocierea datoriei, de 175% din PIB, și va renunța la măsurile de austeritate adoptate în ultimii ani.

”Cel mai dificil scenariu ar fi ieșirea Greciei din zona euro, o evoluție care ar provoca turbulențe pe piețe. Până când nu vom ști exact programul politic al celor care au câștigat alegerile în Grecia, vor exista incertitudini majore pentru euro”, a apreciat analistul Jason Hughes, de la CMC Markets.

Și bursele au reacționat negativ după anunțul victoriei Syriza. Azi, prrincipalii indici bursieri din regiune sunt pe minus. Indicele german DAX a scăzuta cu 0,1%, iar indicele francez CAC 40 a trecut pe plus, dar după ce a deschis în scădere.

După alegerile care au avut loc în Grecia, conform rezultatelor parţiale, formaţiunea de extremă-stânga Syriza se clasează pe primul loc în scrutinul legislativ cu un scor de 35,73%. Pe locul următor se află partidul conservator Noua Democraţie, potrivit rezultatelor oficiale anunţate după numărarea a 40% din buletinele de vot.

Related posts

Leave a Comment