Studenții UTCN fac practică pe șantierul Carbochim

Studenții de la Facultatea de Construcții din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) au primit o oportunitate rară și valoroasă: să studieze evoluția unui șantier de mare amploare, încă din fază incipientă. Această șansă este rezultatul unui parteneriat strategic între mediul universitar și grupul IULIUS, compania care dezvoltă un proiect mixed-use de reconversie urbană pe fosta platformă a fabricii Carbochim.

Acest parteneriat marchează un angajament ferm din partea ambelor părți de a susține educația de calitate și inovația tehnologică în rândul viitorilor ingineri. Demersul se concentrează pe transpunerea cunoștințelor teoretice în practică, oferind studenților oportunități unice de a se implica în procese reale de construcție și dezvoltare de proiecte, și de a învăța direct de la profesioniști din industrie. Programul include stagii de practică, interacțiuni directe cu specialiștii și alte activități educative, care le vor permite studenților să-și dezvolte abilitățile și să înțeleagă mai bine cerințele pieței muncii.

Recent, grupuri de profesori și studenți de la Facultatea de Construcții au vizitat șantierul, unde se desfășoară lucrări de conservare și modernizare a fostei clădiri administrative și se efectuează dezmembrarea vechilor hale, aflate în diferite stadii de degradare. Aceste vizite le oferă studenților o perspectivă practică asupra proceselor de construcție și demontare, aspecte esențiale în formarea lor profesională.

„Considerăm că vizitele tehnice desfășurate pe platforma industrială Carbochim reprezintă o oportunitate pentru comunitatea academică a Facultății de Construcții din Cluj-Napoca, cadre didactice și studenți, care, pentru prima dată, au avut șansa de a asista la demolarea controlată a unor clădiri industriale. În cadrul vizitelor am avut, de asemenea, oportunitatea de a vedea lucrări de intervenții la fațada și sistemul structural al clădirii reper „Uzina Carbochim”. Vizitele reprezintă o experiență complexă, profesională, dar și de viață pentru cadrele didactice și viitorii ingineri, studenții de azi ai Facultății de Construcții din Cluj-Napoca. Anual organizăm pentru studenți vizite de studiu la obiective industriale, rezidențiale, lucrări în infrastructura transporturilor și lucrări hidrotehnice, însă la operațiuni de demolare a construcțiilor nu am participat până acum. Cu bucurie, am regăsit absolvenți ai Facultății de Construcții din Cluj-Napoca implicați în proiectarea, expertizarea, demolarea și execuția lucrărilor noi,” a declarat Prof. dr. ing. Daniela Lucia Manea, decanul Facultății de Construcții din cadrul UTCN.

La acțiunile de pe șantier participă studenți din anii II-IV, de la specializările Construcții civile, industriale și agricole, Inginerie și management, Măsurători Terestre și cadastru, Căi ferate, Drumuri și poduri. Vizitele se desfășoară în grupuri restrânse, de maximum 15 studenți, însoțiți de profesori, pentru a asigura atât siguranța pe șantier, cât și o interacțiune mai eficientă cu inginerii și profesioniștii.

Proiectul de reconversie urbană este unul puternic ancorat în comunitatea locală, conceptul său fiind realizat pe baza consultării clujenilor. Investiția, ce depășește jumătate de miliard de euro, urmărește redarea către comunitate a unei părți a orașului, sub forma unui proiect-destinație accesibil tuturor, cu funcțiuni culturale, de business, shopping, entertainment și cu integrarea a 52.000 mp de spații verzi amenajate.

„Astfel de parteneriate sunt benefice prin prisma rezultatelor pe care le au atât pe termen scurt, ca oportunitate de studiu, dar și pe termen lung, pentru că susțin formarea profesioniștilor de mâine. Prin această colaborare, studenții pot să experimenteze încă de pe acum activitatea pe care o vor practica după terminarea studiilor, într-un mediu similar cu cel în care vor activa. Experiența din dezvoltarea celorlalte investiții realizate ne-a dovedit că transferul direct de cunoștințe de la specialiști către studenți reprezintă un avantaj în formarea tinerilor, uneori ajungând să fie colegi în construirea acelorași proiecte,” a spus Sorin Guttman, Project Manager al proiectului de reconversie urbană IULIUS la Cluj.

Astfel de parteneriate între grupul IULIUS și mediul universitar sunt active în toate orașele în care compania a dezvoltat proiecte – Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava – creând multiple oportunități pentru tineri, de la programe de internship, concursuri de artă, workshop-uri, modernizarea unor laboratoare, târguri de job-uri, până la susținerea inițiativelor organizate de instituțiile de învățământ.

Proiectul de reconversie urbană a fostei platforme industriale Carbochim se află în etapa finală de avizare. Pentru mai multe informații despre acest demers, vizitați www.partedincluj.ro.

Related posts

Leave a Comment