Statul e gata să vândă o parte din Electrica la bursă. Cât vrea să obţină pentru pachetul majoritar

Electrica va fi privatizată prin bursă, prin ofertă publică iniţială de acţiuni, iar listarea ar trebui făcută până la finele acestui an, conform înţelegerii avute de guvern cu FMI.Statul a decis majorarea capitalui social la Electrica cu 105%, iar acţiunile nou emise vor fi scoase la vânzare pe bursa de la Bucureşti şi cea din Londra, până la sfârşitul anului. În acest fel, se estimează că se vor obţine un miliard de euro pentru pachetul majoritar de acţiuni.
În prezent, Electrica administrează trei distribuţii de energie electrică rămase în proprietatea statului, Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud. Compania va fi privatizată prin bursă, prin ofertă publică iniţială de acţiuni, potrivit unui act normativ elaborat de Departamentul pentru Energie, iar listarea ar trebui făcută până la sfârşitul acestui an, potrivit obligaţiilor asumate în faţa FMI.
“Având în vedere dimensiunea estimată a IPO Electrica, cererea necesară ce trebuie generată este de 800- miliarde de dolari. Un asemenea nivel al cererii ar putea fi atins doar prin accesarea marilor investitori”, este motivaţia statului pentru dubla listare. Dacă ar fi listată doar la Bucureşti, Electrica nu ar putea genera subscrieri mai mari de 250 de milioane de dolari”, au aratătat reprezentanţii statului, care anunţă că înainte de listare, statul va majora capitalul social al Electrica cu 105%, după care acţiunile suplimentar emise vor fi oferite spre vânzare.

Related posts

Leave a Comment