Statele din CSI dispuse să lupte cu dolarul american


Țările din Comunitatea Statelor Independente intenționează să renunțe la dolarul american ca instrument de intermediere a plăților făcute între ele, scrie astăzi ”Rossiiskaya gazeta.După cum a dezvăluit publicației președintele Băncii interstatale a CSI Igor Suvorov, trecerea în achitările reciproce la valută națională va reduce costul transferurilor bănești de zece ori. Potrivit acestuia, în prezent plățile între companiile Comunității în principal decurg prin băncile americane și vesteuropene. Transferul acestora durează de la o zi la două zile, iar comisioanele rămân la intermediarii din străinătatea îndepărtată.
Țările din CSI au nevoie de un sistem unic de plată și achitări, care ar funcționa într-un regim de timp real, consideră I.Suvorov. Unul din operatorii acestui sistem se poate prezenta Banca internațională de stat de la Moscova, care a fost instituită de țările din CSI acum 15 ani.
Prin această bancă sunt derulate doar 1,5 % din plățile pe care le fac statele comunității, iar volumul operațiunilor în anul trecut a constituit 22 mlrd.ruble. Analiștii ruși văd ca monedă de referință în Comunitate rubla rusească.
Autoritățile Federației Ruse promovează de ceva timp ideea de minimalizare a dolarului în cadrul economiei mondiale. Declarația președintelui rus Dmitrii Medvedev în interviul acordat postului de televiziune CNBC a concluzionat că ”lumea are nevoie de o diversificare a rezervei valutare, întrucât criza economică din SUA a schimbat atitudinea lumii față de dolar”. Cu acest lucru se pun de acord și economiștii Organizației Națiunilor Unite în raportul din septembrie.

Related posts

Leave a Comment