Un film fenomen, Squid Game sau Jocul Calamarului, provoacă probleme copiilor din clasele primare. Este vorba de un film care conține scene de violență extremă și care propune numeroase dileme morale. Filmul este destinat celor mai mari de 16 ani, însă a fost văzut de sute de mii de copii mai mici, care sunt tentați să reproducă scenele violente din film, avertizează mai mulți psihologi școlari din Cluj. Unii dintre copiii de vârste mici au început să aibă insomnii din cauza scenelor din film.
Mai mulți profesori au observat că elevii lor au început să se distreze cu un joc ciudat, practicat în curtea școlii. Ei și-au dat seama că aceștia reproduc provocări și dileme morale din filmul sud-coreean Squid Game. Copiii, fără discernământ, au fost impresionați de acest film și au început să imite unele comportamente. Astfel, a crescut numărul de cazuri de violențe fizice și de abuzuri emoționale în care sunt implicați cei mici, spune psihologul Edit Gileru, prezent la Via Cluj TV.
Astfel de fenomene au fost observate și în străinătate, nu doar în România, spune psihologul școlar Carmen Șoancă.
Psihologii clujeni afirmă că elevii din clasele mici au o gândire de tip magic, în care personajele care mor pot să învie. De aceea, în cazul copiilor care au fost deja expuși la film, soluția nu este interzicerea vizionării sale, ci discuții cu copiii, în care părinții sau profesorii să le explice semnificația unor gesturi pe care cei mici le-au văzut în pelicula asiatică.