Soluții smart pentru a economisi energia

Criza energiei îi determină pe tot mai mulți clujeni să caute soluții de a-și reduce facturi, fără să își sacrifice confortul. Aceste soluții sunt, de fapt, cele care transformă o locuință obișnuită într-una smart, în timp ce, pentru noile construcții, există și soluții noi, care permit utilizarea solului pentru a încălzi locuințele iarna și pentru a le răci vara. 

Creșterea prețului la utilități i-a determinat pe foarte mulți clujeni să caute soluții pentru a utiliza mai rațional resursele de care dispun. Unele dintre aceste soluții sunt reprezentate de sistemele de case inteligente. Acestea învață comportamentul utilizatorilor, cu ajutorul unor algoritmi de inteligență artificială. De exemplu, în perioadele în care utilizatorii sunt plecați la muncă, aceste sisteme reduc automat temperatura iarna în locuințe și încep să încălzească spațiile de locuit chiar înainte de revenirea utilizatorilor în case, spune antreprenorul Dan Chiuzbăian.

Alte soluții sunt caracteristice caselor verzi. Așa ar fi geostructurile, create de ingineri români și elvețieni. Acestea utilizează solul pentru a răci vara locuințele și pentru a le încălzi iarna, spune cercetătorul Iulia Prodan.

Statistic, investiția în geostructuri poate fi recuperată într-o perioadă cuprinsă între 4 și 6 ani. Economia pe care o generează acestea este de 30 de euro/mp/an, la prețul actual al energiei. 

Related posts

Leave a Comment