Sistemul de coplată ar împiedica accesul la serviciile de sănătate, potrivit Colegiului Medicilor

Sistemul medical din România are nevoie de coplată însă nu în forma actuală, susţine preşedintele Colegiului Medicilor din România. De cealaltă parte, reprezentanţii pacienţilor spun că sistemul de coplată nu poate fi aplicat, deoarece sistemul nostru nu se încadrează în niciunul dintre sistemele aplicate şi adaptate în Europa.Ministerului Sănătăţii argumentează sistemul de coplată prin delimitarea clară a pachetului de servicii medicale de bază pe care le obţine pacientul prin asigurările de sănătate şi cel suplimentar, unde intervine coplata.
“Sistemul de coplată este un sistem care se aplică în unele state europene şi nu numai. Însă, la noi totul este o improvizaţie, incoerenţă la un nivel destul de mare. La noi, nu se leagă nimic, nici interdisciplinar, nici ca interinstituţional, nici pe latura de asigurare, nici pe cea comercială a sistemului de sănătate”, a declarat Vasile Barbu.
Sistemul de coplată nu va duce la dispariţia mitei şi a plăţii informale
“Plata informală, adică cadoul pe care îl face pacientul, nu poate fi eliminat astfel”, este de părere Barbu.
Având în vedere că taxele introduse prin coplată sunt mult mai mici decât preţurile informale ale serviciilor medicale din spitale, este greu de crezut că ”micile atenţii” vor dispărea.
“Cota de contribuţie este de 10% din cota plăţii formale. La medicul de familie mergem şi plătim 5 lei, când plata informală este 50 de lei şi poate ajunge şi mai mult. La medicul din ambulatoriu de specialitate plătim 10 lei, dar ştim că acolo fără 100 de lei nu există o consultaţie”, a mai spus acesta.
Părerile cu privire la sistemul de coplată din sistemul de sănătate sunt împărţite. Colegiul Medicilor din România (CMR) susţine că este necesară coplata, însă nu în forma actuală.
“Există mai multe principii de coplată în sistemul de sănătate. Cel pe care a vrut să-l introducă ministrul Bazac, după opinia mea, va introduce un element de discriminare în sistemul de sănătate şi va împiedica accesul la serviciile de sănătate, a declarat Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR.
Între timp, la cererea CMR, un grup specializat în politici de sănătate publică, vor face un raport privind filozofia sistemelor de coplată în diferite ţări, insistând mai ales pe cele din OECD, pentru că ele au sistemele cele mai performante, a declarat Astărăstoae.

Related posts

Leave a Comment