Sfântul Apostol Andrei este venerat în întreaga Românie, atât de ortodocși, cât și de catolicii de diferite rituri. Există o tradiție potrivit căreia Sfântul Apostol Andrei ar fi predicat în provincia romană Scythia Minor, Dobrogea de azi. Aici, el i-ar fi creștinat pe strămoșii românilor de azi.
În legătură cu activitatea Sfântului Apostol Andrei pe teritoriul de azi al româniei există mai multe legende. Una dintre ele este recentă, datează din perioada interbelică și se referă la o peșteră unde ar fi locuit în Dobrogea sfântul apostol. Nu există însă nici o dovadă care să susțină o astfel de legendă, ci doar povestirile unui preot care susține că ar fi descoperit peștera în urma unui vis.
Însă moaște ale Sfântului Apostol Andrei există în România. Ele sunt amplasate în altarul bisericii greco-catolice Înălțarea Sfintei Cruci din cartierul clujean Făget. Aceste moaște au fost dăruite de Vatican și au fost așezate în masa altarului de către PS Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla.
Tot în această biserică, păstorită de părintele Remus Tegzeșiu, se află și un fragment din Sfânta Cruce. Acesta i-a fost dăruit preotului clujean de către o congregație călugărească din Franța.
Părintele Remus Tegzeșiu are o adevărată pasiune pentru cruci. El a transformat fosta capelă greco-catolică în Muzeul Eparhial al Crucii. Acolo sunt expuse peste 1.000 de crucifixuri. ”Pe multe dintre ele le-am confencționat cu mâinile mele, spre gloria lui Dumnezeu”, spune preotul greco-catolic.