Sfinţirea pietrei de temelie a bisericii greco-catolice “Sf. Gheorghe” din cartierul clujean Gheorgheni


O nouă biserică greco-catolică va fi construită în cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca. După mulţi ani de rugăciune a credincioşilor parohiei greco-catolice „Sfântul Gheorghe”, aceştie sunt aproape de împlinirea acestui vis, cu speranţa că vor putea să-i aducă mărire lui Dumnezeu în propria lor biserică. Piatra care stă la temelia noului lăcaş de cult a fost aşezată, cu rugăciune şi binecuvântare, la locul stabilit, de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, duminică, 10 aprilie 2011. Ceremonia religioasă de sfinţire a pietrei de temelie a avut loc la sediul parohiei din cartierul Gheorgheni, str. Slănic nr. 2, după Sfânta Liturghie Arhierească a episcopul eparhial clujean. La masa sfântului altar au concelebrat Pr. paroh Florea Gheorghe şi Pr. Sabin Brudaşca, vicar parohial, precum şi invitaţii lor, consilieri eparhiali, părinţi protopopi, preoţi de pe teritoriul eparhiei. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Surorilor Congregaţiei Maicii Domnului de la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj.

Celebrarea liturgică a fost şi un prilej de amintire al serbării hramului parohiei, Sfântul Gheorghe, numit şi „purtătorul de biruinţă”, sfântul pe care iconografia ni-l prezintă călare, doborând cu suliţa un balaur. Preoţii şi credincioşii parohiei din cart. Gheorgheni au anticipat această sărbătoare, pentru că au dorit să-l cinstească în mod deosebit pe Sfântul Gheorghe în ziua sfinţirii pietrei de temelie a bisericii lor parohiale. La fel ca în multe centre spirituale din lumea creştină, în parohia Gheorgheni se practică o mare evlavie faţă de acest sfânt, care a devenit un simbol al biruinţei asupra celui rău. Preoţii şi credincioşii din Gheorgheni vor avea în continuare nevoie de protecţia specială a Sfântului lor Patron, pentru a înălţa noua biserică, trecând peste toate obstacolele impuse de criza actuală, după cum a anunţat Serviciul d epresă al Episcopiei clujene unite de Cluj-Gherla.Biserică nouă într-un vechi cartier clujean

Biserica „Sfântul Gheorghe” va fi prima biserică greco-catolică parohială din cartierul clujean Gheorgheni. În această zonă a oraşului Cluj au existat comunităţi greco-catolice şi înainte de 1948, anul interzicerii Bisericii Greco-Catolice de către autorităţile comuniste, însă programul liturgic se desfăşura în capele improvizate în şcoli sau case particulare. În anul 1991, după eliberarea desfiinţarea regimului comunist, s-a constituit parohia greco-catolică “Sf. Gheorghe” din cartierul Gheorgheni. La scurt timp, în anul 1994, a fost finalizată o construcţie parohială în care se află capelă cu capacitate de 250 de persoane, pentru cele peste 1.500 familii greco-catolice din zonă. Din anul 1997 parohia se află în grija Pr. Gheorghe Florea, alături de care ulterior a fost numit, ca şi vicar parohial, Pr. Sabin Brudaşca, ei fiind preoţii care vor coordona în continuare lucrările la noua biserică. Spaţiul capelei parohiale s-a dovedit curând neîncăpător în multe momente din viaţa acestei parohii, de aceea, cu mare bucurie, preoţii şi credincioşii s+au pregătit să pună un început bun la construcţia noii bisericii pe care, cu ajutorul lui Dumnezeu, o doresc finalizată cât mai curând.

Related posts

Leave a Comment