Sesizare penală împotriva Romsilva depusă de senatorul USR de Cluj, Mihai Goţiu

Senatorul USR Mihai Goţiu a transmis o sesizare penală Parchetului de pe lângă Judecătoria Reşiţa, în care solicită verificarea modului în care Romsilva continuă să administreze Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului (PNSCC). În sesizare, Mihai Goţiu le cere procurorilor să verifice dacă sunt îndeplinite elementele constitutive ale infracţiunilor de abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, înşelăciune, fals în declaraţii, uz de fals sau a altor infracţiuni.

”În perioada 12-16 iulie, am efectuat o nouă vizită de documentare în Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, unde am dat peste o situaţie dezastruoasă: depozite de gunoaie, incluziv saci de ciment şi moloz, la intrarea în pădurea virgină Izvoarele Nerei, inclusă anul trecut în UNESCO, vetre de foc şi urme de maşini mari, indicii pentru o activitate de braconaj intensă, tăierea unor păduri cu potenţial de a fi incluse în Catalogul pădurilor virgine şi cvasi-virgine, tăieri ilegale în Rezervaţia Naturală Cheile Caraşului şi indicii ale altor tăieri viitoare, în aceeaşi rezervaţie. Singurul lucru care pare să-i intereseze pe cei de la Romsilva e să scoată bani cu orice preţ pe seama distrugerii Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului. Nu există vreun semn de responsabilitate pentru conservarea şi menţinerea în bune condiţii a acestei zone”, a declarat Mihai Goţiu.

 

Senatorul USR a reclamat şi faptul că pe site-ul oficial al PNSCC este publicat un document care pretinde că ar fi planul de management al parcului naţional, care nu a fost aprobat însă. ”Orice persoană de bună credinţă care accesează site-ul oficial al PNSCC poate fi înşelată şi să creadă că există un plan de management aprobat. În realitate, după cum arată şi un răspuns primit de la Ministerul Mediului, PNSCC nu are un plan de management aprobat, chiar dacă au fost depăşite toate termenele legale şi contractuale care obligau Romsilva să-l realizeze şi să-l trimită spre aprobare. De fapt, administrarea PNSCC de către Romsilva ar fi trebuit să înceteze de mai bine de o lună, după expirarea notificării de 30 de zile pe care Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate a transmis-o către Romsilva pe data de 3 mai 2018. În loc să constate încetarea contractului de administrare, prim-ministrul Viorica Dăncilă l-a schimbat pe directorul ANANP care a trimis notificarea, chiar dacă îl numise în funcţie cu doar patru luni în urmă”, a explicat Mihai Goţiu.

 

”Inducerea aparenţei că PNSCC ar avea plan de management nu doar că acoperă faptul că ANANP şi Guvernul trebuie să constate încheierea contractului de administrare al Romsilva pentru neîndeplinirea obligaţiilor legale şi contractuale, ci riscă şi să producă consecinţe juridice grave, materiale şi chiar penale, pentru cei care cad în capcană şi iau de bun aşa-zisul plan de management de pe site-ul oficial al PNSCC. În acest sens, în timpul vizitei de documentare am ajuns şi într-o zonă cu tăieri din Rezervaţia Naturală Cheile Caraşului, despre care am primit informaţii că s-ar fi deschis un dosar penal împotriva celor care au tăiat pădurea, dar nu şi împotriva Administraţiei PNSCC, care a permis distrugerea”, a mai adăugat senatorul USR.

Related posts

Leave a Comment