Sebastian Vlădescu: Sper ca în 2011 să nu fie mai rău


Ministrul Finanţelor spune că orice măsură ar fi fost luată, în afara tăierii pensiilor, ar fi dus la reducerea consumului. Sebastian Vlădescu susţine că banii FMI vorajunge joi în România, dar că este dezamăgit că a trebuit să mărească TVA la 24% şi că, oricum, vor trebui operate 100.000 de concedieri.Invitat la emisiunea 3X3, de la Realitatea TV, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a spus că, în ciuda faptului că decizia CCR de a nu tăia pensiile cu 15% este un insucces pentru el, “a pleca în acest moment ar fi o laşitate (…) Îmi dau seama că ceea propusesem era foarte bun şi nu îmi place că trebuie să iau “the second best solution”.
“Nu pot să-mi ascund profunda dezamăgire vizavi de faptul că astăzi majorăm TVA-ul”, declarase Vlădescu. El a adăugat că “în niciun caz” nu este cea mai bună măsură pentru România, dar că aceasta a fost impusă de decizia CCR.
“Am luat decizia de nevoie, nu de voie (…) Acordul cu FMI este esenţial pentru România”, a spus ministrul Finanţelor. Orice măsură pe care o luăm în momentul de faţă, duce la o reducere a consumului. A tăia în zonele în care există boala este ceea ce trebuia să facem.
Sebastian Vlădescu spune că atunci când s-a luat hotărârea majorării salariilor în sistemul bugetar trebuia să se gândească pe termen lung.
Prin majorarea TVA, Finanţele speră să obţină aproximativ un miliard de euro. Trebuiau acoperiţi 10 miliarde, ca să nu ne ducem la deficit de 9,1%. Pentru un deficit de 6,8% avem nevoie de 8 miliarde de euro.
În 2011, vom avea un buget care funcţionează cu 30 si ceva de miliarde şi cu 1.290.000 de angajaţi. Ca să putem mări salariile, va fi nevoie să plece din sector 100.000 de oameni. Anterior, Sebastian Vlădescu declarase că prin aceste concedieri, salariile vor creşte, în medie, cu 7%.
“Firmele sunt susţinute prin nemajorarea taxelor”, a declarat Sebastian Vlădescu.
Decizia FMI va fi luată miercuri, 30 iunie, iar banii vor intra joi, 1 iulie. Documentele au plecat deja la Washington.
“Realizarea în România a unui sistem de impozitare este o necesitate absolută. La un moment dat, România se va alătura tuturor statelor europene”, a spus Vlădescu, lăsând să se înţeleagă că şi pensiile vor fi impozitate, dar nu acum.
În privinţa preţurilor, Sebastian Vlădescu a explicat că mărirea TVA introduce automat, statistic, o inflaţie mai mare. El a refuzat însă să avanseze o cifră pentru că preţul are o componentă psihologică puternică. “Suntem între două situaţii, în care factorul psihologic este foarte important. Putem să calculăm teoretic, dar contraponderea ar putea fi ca oamenii, speriaţi, să nu mai consume. În momentul de faţă toată lumea spune că “preţurile vor sări în aer”.
Oamenii pot alege să nu mai cumpere foarte mult, pentru a obliga vânzătorii să menţină preţurile scăzute. “Cel mai grav lucru care se poate întâmpla este să intrăm in panică”, spune ministrul Finanţelor.
Finanţele trebuie să calculeze care sunt noua ţintă de inflaţie, creşterea economică şi PIB-ul. Autorităţile intenţionează să menţină creşterea economică a României pentru 2010 între 0 şi minus 1. Ministrul Finanţelor speră şi că anul 2011 nu va fi mai rău decât 2010.
Sebastian Vlădescu nu a făcut o previziune privitoare la cursul de schimb, dar crede că leul se va redresa în momentul în care vor veni banii de la FMI, iar prăbuşirea bruscă a burselor şi a monedei naţionale nu a avut nimic surprinzător: ” E normal să existe o fluiditate mult mai mare în perioadele de incertitudine”.
Cabinetul Boc s-a reunit, astăzi, în şedinţă de urgenţă, pentru a bate în cuie Planul B. Decizia Executivului a fost majorarea TVA-ului la 24%. În prezent, TVA-ul este de 19%.
Analiştii consideră că urmările acestei decizii vor fi dezastruoase, atât pentru sectorul privat, cât şi pentru puterea de cumpărare a cetăţenilor. Majorarea TVA cu 5 procente va duce la o creştere a preţurilor de 7-8%, inflaţia putând ajunge la 10% până la sfârşitul anului. De asemenea, reprezentanţii patronatelor se aşteaptă la şomaj şi o explozie a preţurilor.

Related posts

Leave a Comment