Seară de muzică barocă la Biserica Unitariană

Orchestra de Cameră a Filarmonicii de Stat „Transilvania” susţine, miercuri, 23 septembrie, de la ora 18, în Biserica Unitariană de pe Bd. 21 Decembrie 1918, un concert ce va cuprinde lucrări celebre din repertoriul baroc, precum “Anotimpurile” lui Vivaldi şi Concertul Brandenburgic nr.4 în sol major de J. S. Bach. Soliştii serii sunt Bálint János şi Katharina Mitsch, valoroşi interpreţi de flaut, alături de Márkos Albert la vioară. Publicul va putea mai asculta din programul concertistic şi lucrarea “Don Quijote” de G.Ph. Telemann.Orchestra de Cameră a Filarmonicii clujene prezintă un palmares ce o îndreptăţeşte să se numere printre formaţiile de notorietate din Europa. Înfiinţată în 1966 de dirijorul Mircea Cristescu, orchestra s-a făcut cunoscută incă ce la inceput pe marile scene ale muzicii. Colaborarea cu Ştefan Ruha a devenit una notorie, care s-a mentinut până la dispariţia virtuozului violonist. Imprimarea “Anotimpurilor” de Vivaldi a rămas una de referinţă. Din 1991 violonistul Márkos Albert devine concert-maestrul formaţiei camerale, iar toţi ceilalţi membri reprezintă crema orchestrei simfonice clujene

Solişti de talie europeană

Flautistul Bálint János, absolvent al Academiei de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta şi câştigător al mai multor competiţii internaţionale (Ancona, Leipzig, Markneukirchen), a fost solist la Orchestra Simfonică Radio din Ungaria între 1981 – 1991. În paralel cu activitatea sa solistică, a activat ca profesor invitat la Academia „Respighi” din Roma, Colegiul de Muzică „Franz Liszt” din Szeged, Academia Musicale din Rovigo, Italia, iar în prezent este profesor de flaut la Academia Musicale din Imola şi la Musikhochschule din Detmold, Germania. De asemenea, Bálint János este în prezent şi flautist solo la Orchestra Filarmonicii Naţionale din Ungaria.
Katharina Mitsch cântă la flaut începând de la vârsta de 12 ani, deşi şi-a început pregătirea muzicală la pian. A studiat la Academia de Muzică din Basel şi la “Hochschule für Kunst und Musik” din Frankfurt am Main, Germania. In 2002 a obţinut o bursă de studii a Fundaţiei “Yehudi Menuhin”. Katharina Mitsch a participat la master classes susţinute de James Galway, Peter-Lukas Graf, Jean-Claude Gérard şi Bálint János şi a susţinut numeroase concerte în calitate de solistă pe scene din Germania, Elveţia, Austria şi Ungaria.

Related posts

Leave a Comment