Schimbări majore în programul de guvernare. Noul Guvern a debutat cu stângul

Noul program de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE conţine noutăţi majore comparativ cu programul guvernului Grindeanu. Liderii PSD amână aplicarea unor măsuri promise în campania electorală, iar controversele nu au lipsit din prima zi a noului Executiv.

Introducerea voucherelor de vacanţă pentru bugetari de la 1 iulie a fost amânată pentru finalul anului 2018, iar reducerea TVA de la 19% la 18% este amânată până în 2019, adică cu un an, potrivit RFI România.

 

Programul de guvernare al noului guvern pune capăt ideii impozitului global pe gospodărie. Promite, în schimb, reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, de la 1 ianuarie 2018, odată cu creşterea salariului minim la 2.000 lei – faţă de 1.510 lei în prima variantă – şi reducerea numărului de taxe la 50, din care 10 pentru persoane fizice şi 40 pentru firme.

 

Şi Codul Economic al României, care va conţine Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, Legea de Înfiinţare a Societăţilor Comerciale, Legea Evaziunii Fiscale şi toate celelalte legi cu caracter economic, a fost amânat cu un an, până cel târziu la 1 iulie 2018.

 

Un alt act act normativ promis de PSD prin care firmele nu vor mai putea fi sancţionate de la prima abatere, ci va trebui mai întâi să beneficieze de îndrumare şi prevenire din partea angajaţilor Fiscului este amânat pentru toamna aceasta. În schimb, ”nivelul salariului minim brut în România, în următorii patru ani, va fi de 2.000 lei în 2018, 2.200 lei în 2019 şi 2.400 lei în 2020”, arată noul program de guvernare.

 

De asemenea, pensia minimă urmează să crească la 650 lei de la 1 ianuarie 2018. Pe de altă parte, programul PSD propune înăsprirea legislaţiei care priveşte firmele, astfel că, până la 31 decembrie 2019, firmele cu capital negativ vor fi obligate să-şi reîntregească capitalul, iar o persoană nu va mai putea înfiinţa o societate un anumit număr de ani după două insolvenţe. În fine, PSD anunţă şi măsuri mult mai dure pentru combaterea muncii la negru.

 

Birocraţia va fi simplificată prin reducerea masivă a numărului de taxe, începând cu 1 ianuarie 2018 numărul taxelor, tarifelor şi comisioanelor în România urmând să fie de maxim 50, conform noului Program de Guvernare.

 

”Astfel, pentru populaţie vor exista cel mult 10 taxe, dintre care CASS, CAS, impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobil, impozitul pe maşină, contribuţia de solidaritate, vignieta. Toate celelalte taxe, tarife şi comisioane vor fi eliminate. Pentru agenţii economici numărul taxelor fiscale şi nefiscale va fi de maxim 40. Pentru a reuşi ducerea la îndeplinire a acestor măsuri Guvernul va prezenta public, cel târziu la 1 septembrie 2017, nomenclatorul taxelor din România. Totodată, se vor prezenta la acea dată şi care sunt taxele, tarifele şi comisioanele ce vor fi eliminate”, se menţionează în document.

 

Premierul desemnat Mihai Tudose a afirmat joi, la Parlament, că nu se va desfiinţa pilonul II de pensii. ”Nu se desfiinţează. Eu nu ştiu de ce a spus (Ionuţ Mişa — n.r.), o să îl întreb. Cum să spună aşa ceva. Nu se desfiinţează, punct”, a precizat prim-ministrul desemnat.

 

Joi, după audierea sa în comisiile parlamentare de specialitate, Ionuţ Mişa, propus pentru funcţia de ministru al Finanţelor, a declarat că Executivul va desfiinţa pilonul II de pensii.

 

”Pilonul II de pensii se va desfiinţa şi banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat”, a spus Mişa.

 

Citiţi mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment