Scăderea natalităţii, principalul efect al reducerii indemnizaţiei pentru creşterea copilului

Reducerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului va avea un efect direct asupra natalităţii, cred sociologii. România trece deja printr-o perioadă cu declin demografic, iar scăderea natalităţii va duce la o îmbătrânire mai accentuată a populaţiei.Efectele reducerii indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu vor fi vizibile imediat, spun sociologii. Măsura va avea însă consecinţe negative asupra populaţiei, iar acestea vor putea fi resimţite peste câţiva ani.
“Această măsură poate influenţa, nu neapărat pe termen scurt. Aceste efecte se văd pe termen lung. În general, aceste măsuri afectează clasa de mijloc. Cele mai afectate vor fi femeile care sunt active. Acestea vor fi penalizate”, a declarat pentru REALITATEA.NET sociologul Mircea Kivu.
Dacă ne referim strict la scăderea indemnizaţiei pentru copii, sociologii spun că aceasta are efecte minore. Însă, în întregul ansamblu al situaţiei economice din acest moment, a calităţii vieţii, scăderea acesteia influenţează natalitatea.
“Unul dintre factorii care influenţează natalitatea este orizontul de speranţă. Când decideţi să faceţi un copil, luaţi în calcul un orizont de speranţă, adică nu că nu mai faceţi copii din cauza asta, ci aveţi posibilitatea să amânaţi. Decizia asupra amânării este unul dintre factorii care duc la scăderea natalităţii”, a declarat sociologul Alfred Bulai.
”Ideea reducerii indemnizaţiei funcţionează într-un ansamblu. Aceste măsuri sunt efecte slab perceptibile, dar sunt semnificative doar în ansamblu”, a mai spus Alfred Bulai.
Conform ultimului raport al Institutului Naţional de Statistică ( INS), declinul demografic a continuat în martie 2010, iar populaţia României a scăzut cu 5.150 de persoane faţă de luna precedentă. În martie, s-au născut 18.048 copii (9,9 născuţi-vii la 1000 locuitori), cu 1.630 mai mulţi decât în luna februarie.

Related posts

Leave a Comment