Scenariu posibil: două Congregaţii în locul mai multor Consilii Pontificale

Înfiinţarea a două mari Congregaţii, care să preia sarcinile mai multor foste Consilii Pontificale, ar putea să fie discutată la întâlnirea Consiliului Cardinalilor din 9-11 decembrie. Proiectul de reformă a fost prezentat capilor dicasterelor în ultima dintre întâlnirile periodice pe care aceştia le au cu Papa Francisc, mai exact pe 24 noiembrie. Proiectul include înfiinţarea a două Congregaţii: Congregaţia pentru Justiţie şi Pace şi Congregaţia pentru Laici şi Familie. Fiecare dintre ele va avea cinci secretariate, care vor prelua sarcinile şi funcţiunile mai multor Consilii Pontificale, potrivit Catholica.ro.În Congregaţia pentru Justiţie şi Pace vor fi secretariate pentru justiţia şi pacea în lume, Cor Unum, migranţi, serviciile de sănătate, şi viaţă şi ecologie umană, care vor prelua funcţiunile Consiliilor Pontificale pentru Justiţie şi Pace; Cor Unum; pentru Migranţi şi Itineranţi; pentru Pastoraţia Serviciilor de Sănătate; şi ale Academiei Pontificale pentru Viaţă. Congregaţia pentru Laici şi Familie va include în schimb secretariate pentru tineri, mişcări ecleziale, laici, familie şi femei. Deşi proiectul de reformă nu a fost încă suficient dezvoltat, este probabil ca fiecare secretariat să aibă funcţiunea unui birou în cadrul Congregaţiei, şi astfel laicii ar putea conduce birouri din aceste dicastere.

Cardinalul Oscar Rodriguez Maradiaga de Tegucigalpa, care coordonează Consiliul Cardinalilor, a afirmat într-un interviu recent că “va fi posibil, de exemplu, ca o călugăriţă scalabriniană să fie chemată să conducă dicasterul pentru migranţi”. Capii de dicastere au avut diverse observaţii la proiectul prezentat lor 24 noiembrie. “Pe moment sunt funcţii pe care dicasterele şi le-au asumat de-a lungul anilor şi care nu sunt include în Pastor bonus, constituţia apostolică ce reglementează funcţiunile şi birourile din Curia Romană – aceste funcţiuni nu au fost incluse în proiect”, a declarat o sursă pentru CNA.

Înfiinţarea acestor două Congregaţii va fi, cel mai probabil, una dintre principalele teme de discuţie în cea de-a şasea întâlnire a Consiliului Cardinalilor. La ultima întâlnire Cardinalii au făcut un proiect pentru introducerea unei noi constituţii apostolice, care să înlocuiască Pastor bonus, dându-se astfel o nouă structură şi o nouă organizare Curiei Romane.

Related posts

Leave a Comment