Sărbătoare multiplă pentru comunitatea catolică din Cluj

Comunitatea catolică din Cluj a trăit azi o sărbătoare multiplă. Punctul central al sărbătorii al fost liturghia oficiată în Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor Credinței din Secolul XX, de către PS Claudiu Lucian Pop, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, asistat de PS Francesco Pietro, delegat al Sfântului Părinte Papa Francisc la Congresul Echipei Europene de Cateheză, organizat la Cluj.

Prima dimensiune a sărbătorii a fost dată de faptul că, pentru mulți copii greco-catolici, ajunși la vârsta înțelegerii, a fost prima cuninecare solemnă. Astfel, copiii și-au asumat promisiunile făcute la botez de către nașii lor.

Cea de-a doua dimensiune a fost reprezentată de aniversarea a cinci ani de la vizita Papei Francisc la Blaj. A fost pentru prima dată când un Suveran Pontif a vizitat Mica Romă din inima Transilvaniei.

Cea de-a treia dimensiune a sărbătorii a fost dată de aniversarea ridicării la cinstea altarelor a celor șapte episcopi greco-catolici martiri pentru credință, care și-au dat viețile în temnițele comuniste. Ei au fost beatificați de Papa Francisc tocmai în liturghia oficiată pe Câmpul Libertății din Blaj în 2 iunie 2019.

O altă dimensiune a sărbătorii a fost faptul că sutele de oameni adunați la liturghie au serbat ziua de naștere a protopopului greco-catolic de Cluj, părintele Mircea Marțian, cel care a început să celebreze liturghii în catedrala în construcție din Piața Timotei Cipariu.

Cea de-a cincea dimensiune a sărbătorii a fost dată de faptul că azi este aniversată prima atestare documentară a Ordinului Suveran de Malta pe actualul teritoriu al României. Este vorba de Diploma Cavalerilor Ioaniți, emisă de Regele Bela al IV-lea al Ungariei în 2 iunie 1247, prin care erau stabilite îndatoririle și privilegiile cavalerilor stabiliți la Dunăre, în Banatul de Severin, pentru a apăra Creștinătatea.

Related posts

Leave a Comment